tisdag 29 april 2014

Bussola Valpolicella Superiore

Förra veckan blev det ingen amarone till veckans semifinaler i Champions League. Dock ett vin från Valpolicella, men inte vilket som helst. Bussolas Superiore är överlägset många av amaronevinerna i det lägre prissegmentet (dvs upp till 300 kr). Det är dryga två år sedan vi drack den första 2006:an.
Vi har tidigare också skrivit om årgång  2005 och 2007.

2006 Valpolicella Classico Superiore
I utkanten av den lilla byn San Peretto någon mil från Negrar i Classicoområdet håller producenten Tommaso Bussola till. Dom producerar tio olika viner bl a en vanlig Classico, två Superiore, tre Amarone och två Recioto
Vinet är gjort på 50% Corvina, 40% Rondinella och 10% Molinara och andra druvor. Vinet har fått ligga på 18 månader på ekfat och därefter en vila på tre månader efter buteljering.
Det görs 50 000 flaskor av Superiore.

En vacker mörkt rubinröd färg strålar från glaset.

Vi nås tämligen omgående av en stor omfamnande doft, inte helt olik den från bättre amaroneviner. De mörka körsbären står som vanligt i centrum, men kompletteras här med en kompott på mörkblå plommon, lite kryddor, lite odefinierbara blommor. Allt serverad i en mörk kostym av höstlöv och jord. När vi tror att vi hittat allt kommer det smygandes lite fat: rostat kaffe, kakao, vanilj. Elegant och stiligt.


Mycket av dofterna går igen i smaken. De eleganta, söta mörka körsbären parade med lite örter och kryddor står i centrum. Här finns också mörka skogsbär, blåa plommon och choklad. Syrorna skänker vinet en friskhet. Tanninerna är beskedliga utan att vara mesiga, vilket gör att vinet går bra till många pastarätter.
Eftersmaken är lång, ja t o m riktigt lång. Det är i den som vi noterar lite mer subtila drag som viol, nougat och russin.
Vi gillar verkligen det här vinet!!

I ingressen la jag upp länkar till årgångarna 2005, 2006 och 2007, som samtliga levererat på ett fantastiskt sätt. Upplevelsen av 2006:an i förra veckan var, som det framgår ovan, precis på samma nästan lite magiska sätt.
Alla är köpta på SB och har kostat 257 kr.

Betyg 4+

Nu är det årgång 2009 som är tillgänglig på "Bolaget". Priset har gått upp till 275 kr. Det ryktas om att detta är en annorlunda  Bussola, som inte alls levererar på samma sätt som Bussola brukar göra. Vi får nog köpa en flaska för att bilda oss en egen uppfattning och återkomma med våra egna kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar