fredag 18 april 2014

SP 68 Rosso. En sicilianare!

Den sicilianska vinmakaren Arianna Occhipinti har fått mycket beröm bland de svenska vinbloggarna för sin Frappato. Vintankar tillhör dom som oreserverat ställt sig upp och gjort vågen. Härom veckan drack vi hennes SP68 Rosso, som även den är en härlig upplevelse. Naturligtvis ligger de skånska bloggarna hästlängder före. Billigt Vin skrev om årgång 2010 för tre år sedan och Italienska Viner skrev om årgång 2011 för snart två år sedan. Nu är det vår tur att få ner några rader om årgång 2012.

2012 SP68 Rosso
Producenten Arianna Occhipinit håller till på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Hon förfogar över 10 ha vingårdar och 15 ha olivodlingar. Allt odlas enligt ekologiska principer. SP68 Rosso är gjort på druvorna Nero d´avola och Frappato. Vinet har fått 6 månader på rostfria ståltankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Du som vill veta mer om producenten och hennes viner kan klicka dig in på hennes hemsida.
Doften domineras av en härlig röd frukt och då i första hand hallon, jordgubbar och körsbär. Lite vulkanrök finns i bakgrunden liksom en del mineraler.
I munnen får vi ett ungdomligt vin som känns lätt och är rätt så slankt. Den röda frukten dominerar även smaken. Här finns lite rökiga mineraler och pigga syror samt ett lättsamt tanninbett.
Okomplicerat, lättdrucket, relativt charmigt och matvänligt. Detta är nog den bästa sammanfattningen man kan göra. Köpa det gör jag igen!!
Cibi e Vini i Köpenhamn kommer att besökas så snart Fabio och Mie fått in de nya årgångarna av Occhipintis viner. Jag vill minnas att jag betalade knappt 130 DKK för den här flaskan.

Betyg 4

3 kommentarer:

 1. The Wine Advocate skrev första gången om det här vinet i årgång 2008 för fem år sedan.

  SvaraRadera
 2. Cibi e Vini har fört Occhipinti sedan årgång 2005. Säkert en av de första. Med oslagbara priser. Och nu fick de visst ingen ny leverans. Tråkigt att höra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. FV!
   Det var verkligen tråkiga nyheter.
   Jag hoppas det är en försening och inte ett byt av importör/detaljist eller något sådant. Jag vill köpa mina Occhipinti av Fabio och Mie! Basta!!

   Radera