måndag 14 april 2014

Amarone från Antolini

Det blev en amarone under fjällsemestern. Brodern hade plockat med sig en flaska från en producent som jag inte stiftat så mycket bekantskap med tidigare.

2009 Amarone della Valpolicella Classico DOC Moròpio.
Bröderna Antolini har hållit på med vinframställning sedan 1992. Dom har sin huvudsakliga verksamhet runt Marano lite nordväst om Negrar i Classico området, där dom förfogar över 9 ha vingårdar. Ännu inte certifierade som ekologiska odlare, men en bra bit på vägen.
Den här amaronen är gjord på Corvina 35%, Corvinone 35%, Rondinella 25% och Molinara 5%. Dessa druvor kommer från en äldre pergolauppbunden vingård. Druvorna har fått ligga på tork till slutet av januari. Vinet har lagrats på en blandning av botti och barriquer, en del av körsbärsträ.

I doften hittar vi lite portvinstoner, mörka körsbär, inkokta blåa plommon och någon liten örtighet. Doften är stor på typiskt amaronevis. Det går att sniffa länge på den här!

I munnen får vi en amarone av en klassisk typ. Ett ungt vin. En intensiv smak den mörka frukten, främst söta mörka körsbär, står i centrum tillsammans med torkad frukt. Här finns en härlig fruktsötma som balanseras med den pigga syran, vilket gör att vinet inte känns alltför sött. En klar portvinsliknande känsla.Lite tanniner finns här. Fast de är alldeles mjuka och lena. Eftersmaken är riktigt lång och trevlig och där hittar vi lite örter, en del kakao, lite lätta toner av ek, aningens lakrits och naturligtvis massor av mörk frukt med inslag av russin och torkade fikon. Alkoholen är 16 % och lämnar i nuläget en liten (mycket liten) ton av sprit.

Väldigt gott redan idag, men kommer att utvecklas och då är jag övertygad om att alkoholen kommer att vara totalintegrerad i frukten.

Betyg 4 (+)

Vinet finns att köpa hos Vinupplevelser och kostar då 339 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar