måndag 28 april 2014

Pinot Noir från Clos Henri

2009 Pinot Noir
Producent är Clos Henri i Marlborough, Nya Zeeland. 
Henri Bourgeois, välkänd profil från byn Chavignol i appellationen Sancerre, köpte på nittiotalet 90 hektar mark runt en flodbädd i det nyzeeländska Marlborough-distriktet och där har han låtit bygga upp en helt ny egendom från grunden. De odlar i huvudsak Pinot Noir och Sauvignon Blanc.
Vi drack av den här årgången för ett år sedan. Vad vi tyckte då kan du läsa här.

Druvan är så klar Pinot Noir till 100%

Färgen har en lysande ljus rubinröd ton. Helt transparent.

Doften är omedelbar och har typiska pinotdrag av hallon, jordgubbar, örter och en lätt jordig touch. Visst lite läder finns här också. Vi spårar även drag av ekfat. Inte så mycket och kanske inte så tydliga, men ändå förnimbara.

I munnen får vi ett lagom slankt vin. Här finns en hel del röda bär framförallt hallon och jordgubbar men även lite syrliga körsbär och lingon. Syrorna är pigga och alerta utan att att på något sätt kännas vassa. En trivsam ört- och kryddblandning kan vi rekognosera efter den inledande röda frukten. Lite snälla och väluppfostrade tanniner finns här, vilket gör att vinet fungerar bra till såväl mat som på egen hand.
Eftersmaken är av det medellånga slaget och här  kompletteras frukten med lite nypon, aningens vanilj och lite stillsamma ekfatstoner.
Gott, friskt och lättdrucket.

Betyg 4

På Systembolaget är det nu årgång 2010 som säljs och priset är 275 kr. Vi har gärna ett par flaskor av Clos Henri i källaren, så en försiktig påfyllning blir det när vi nästa gång vi lägger en beställning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar