onsdag 23 april 2014

La Grola

I förra veckan blev det av Allegrinis flaggskepp. Jag drack det här vinet och just den här årgången för snart två år sedan och då skrev jag så här.

2008 La Grola
Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i Valpolicella Classico-området i nordöstra Italien.
Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. 
Sedan ett par år tillbaks har Allegrini också skaffat sig vingårdar i Toscan.


Druvsammansättningen i årgång 2008 är 80% Corvina och 20% Syrah. I 2010, som nu säljs på "Bolaget", har andelen Syrah minskat till 10% och istället har det tillkommit 10% Osoleta.
Druvmusten från de två druvorna i 2008 års version har var för sig legat runt 16 månader på ekfat, för att sedan blandas och gifta till sig under två månader innan det buteljerats. Ytterligare tio månader på flaska innan det är redo för marknaden.


I doften hittar vi mörka körsbär, aningens cassis, en del örter och lite fat. Det är ingens stor kraftig doft precis, men ändå tydlig. Små trevlig.

Vi får ett ganska mjukt och fruktigt vin i munnen.  De mörka körsbären känns väldigt tydliga. En hel del örter finns här också.
Tanniner finns det en del, men dessa är alldeles sammetslena. Detta är en av de saker som förändrats under de gångna två åren, då var tanninernas bett lite rejälare.
Hyggligt lång eftersmak med frukt och kryddor som främsta attribut, men det tillkommer såväl kakao som lakrits.
Kanske lite inställsamt och inte så spännande samtidigt gillar vi den fruktiga lite lena fruktsmaken.
Vår bedömning är att det här vinet är alldeles på topp, kanske har det precis tagit sig över krönet. 2008:an ska drickas inom ett eller möjligen två år.

Betyg 3+

Idag är det som jag nämnde ovan årgång 2010 som finns på "Bolaget" till ett pris av 159 kr. Lite nyfiken på den är jag allt. Speciellt hur de tillkomna 10 procenten Oseleta påverkat vinet. Det får allt bli ett köp av en flaska för att testa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar