fredag 23 maj 2014

Domaine Mathieu en Chatauneuf-du-Pape

En dunderförkylning slog till direkt efter hemkomsten från Rom. Suget efter vin avtog dramatiskt. Jag hittar påbörjade blogginlägg om viner som jag druckit ett par veckor innan Romresan. Här kommer det första.

Det här vinet och den här årgången kom, om jag minns rätt, på vintern 2012 till Systembolaget. Ganska omgående testade vi en flaska. Vi hade nog förväntat oss lite mer utav att vinet då, men för den skull var det absolut inte dåligt. Vi skrev då så här

2009 Domaine Mathieu
Det här vinet är gjort på 90% grenache och de återstående 10 procenten är en blandning av mourvèdre, syrah, cinsault och övriga druvsorter.

De två åren som gått har gjort vinet lite mer moget utan att för den skull vara fullmoget. Vi tror det kommer att utvecklas på ett positivt sätt de närmaste åren.
Doften är fortfarande lite återhållen, men precis som sist är det körsbären, björnbären och kryddorna (peppar och lagerblad) som ger sig tillkänna först. Anstränger vi oss kan vi ana tobak, läder och lite fat.

Är doften lite återhållen så är smaken mera bussig. Solvarm mörk frukt med en aningens fruktsötma: fullt mogna mörka körsbär, övermogna björnbär och mörkblå plommon. Ett litet rödare inslag finns i bakgrunden i form av skogshallon. Ordentligt med örter/kryddor: peppar, lagerblad och provencalska örter.
Hygglig syra och fjäderlätta, mjuka tanniner. Medellång eftersmak där frukten och örterna får sällskap av lite lakrits.
Alkoholen på 15% är helt integrerad med frukten

Det här var gott. Vi betalade 199 kr på "Bolaget", då det begav sig 2012. Det finns inte så många Ch9dP i det här prisläget, men det här måste var en av de bästa chateauneuferna för 200 kr.
Dessvärre är den slut på SB.

Betyg 4
g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar