fredag 2 maj 2014

Lite blandat en aprilafton

Förra veckoslutet tillbringade vi i Bohuslän någon mil från Lysekil. Vi var på besök hos vår goda vän Lotta. Vi var där tillsammans med  våra vänner V och A. Vi kom upp på em i ett soligt och fint väder. Först en fika och sedan en härlig långpromenad. Väl tillbaka i Lottas sommarhus var det dags för lite bubbel.

Champagne Brut Réserve, Palmer & Co.
Det var länge sedan jag drack Palmer & Co baschampagne. Det har ofta blivit deras Brut Millésimé.
Det var katten var den här var god och törstsläckande efter vår långpromenad.
I doften hittar vi mogna gula äpplen, lite rostat bröd och rödaktig citrus.
Smaken är torr och frisk. Gula äpplen, citrus, mariekex och en hygglig dos mineraler.

Jag gillar verkligen den här lite enkla och lättillgängliga champagnen. Perfekt som en aperitif!


Det drog ihop sig till matdags. Lotta är en fena i köket. Här serveras det alltid fantastiskt god mat. vi startade upp kvällen med en sallad och lite rökt lax.

2013 Biohof Pratsch Grunr Veltliner
Ett ekologiskt vin från Österrike på druvan Gruner Veltliner.
Ett ungt vin med en pigg friskhet och en fin frukt och med syror som uppför sig belevat. Här finns en del gråpäron, citrus, aningens örter och krusbär. Lättdrucket. Den första flaskan försvann i ett nafs!

Huvudrätten bestod av ett gudomligt lamm. vi testade två röda viner från södra Frankrike till detta.

2007 Le Clos, Montirius
Ett vin från appellationen Vacqueyras (några mil nordost om Avignon). Vinet är gjort på lika delar Grenache och Syrah, som därtill är biodynamiskt odlade.
Ett riktigt gott vin som har både charm och ordentlig karaktär.
Det doftar av mörka bär och en grabbnäve örter. En liten dov ton över hela doftintrycket.
Smaken är helt underbar med sin mörka frukt, finlemmade örter och steniga mineraler. Bra syra och med tanniner som fortfarande visar att dom är aktiva. Lång eftersmak och där den mörka frukten på slutet får konkurrens av lite salmiak.
Jag tror inte det vinet här kan prestera bättre än vad det gjorde den här kvällen.

2008 Les Capitelles, Chateau Mourgues du Gres
Vi förflyttar oss ett antal mil i sydvästlig riktning till Costière de Nimes. Den här vingården, Argence, ligger någon mil väster om Beaucaire på den västra sidan om Rhone.
Vinet är gjort på druvorna Syrah, Carignan och Grenache. Syrah dominerar och Carignan kommer från riktigt gamla vinstockar.
I doften hittar vi riktigt mörka bär, en del örter och rökta charkuterier.
Smaken domineras av björnbär, svarta vinbär, blåbär och rejält med provencalska örter. Tanninerna biter, men ytterst beskedligt. Eftersmaken är av det medellånga slaget och här dyker det upp kakao och lite rostade fat, men den mjuka, mogna, mörka frukten är ändå i centrum

Båda de röda vinerna var som skapta för lammet.Vi avslutade med en dessert på bär. Vi drack till detta

2012 "Bricco Rioglio" Brachetto d´Acqui
Producenten Rinaldi Vini håller till i de södra delarna av Piemonte någonstans emellan Alessandria och Acqui Terme.
Det här dessertvinet är gjort på 100 % Brachetto och är lite av min favorit av viner just när det serveras desserter med stort bärinslag. Det optimala vinet till jordgubbar.

Vinet har en så härlig balans emellan sötma och syrlighet. Smaken är packad av röda bär, kalkhaltiga mineraler, aningens fläder och örter. Alkoholhalten på 6% gör att man gärna tar sig ett stort glas av detta underbara dessertvin.

Jag köpte den här flaskan av Carlo Merolli för 105 MUK. Numer finns vinet i beställningssortimentet där det kostar 141 svenska kronor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar