måndag 26 maj 2014

Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen

Till och från dyker debatten om varuprover upp i bloggosfären. Vintankar har sin linje klar. Vi tar emot varuprover, men bara sådant som vi är nyfikna på av en eller annan anledning. Vi tackar därför nej till en hel del erbjudanden bl a starksprit då detta är något vi dricker väldigt sällan
Vi skriver endast om de viner vi gillar eller åtminstone tycker är OK. Detta gäller vare sig det är varuprover eller sådant vi köpt själva. Den enkla anledningen till detta är att vi orkar inte lägga kraft och tid på att formulera oss kring sådant vi inte tycker om.
Vår policy är att på ett tidigt stadium i blogginlägget anmäla att det handlar om ett varuprov, så kan den som inte vill läsa om varuprov snabbt klicka bort sig.

För någon vecka sedan damp det ner möjligheten att få ett varuprov som vi tyckte kändes intressant. Det var Mondo Wine ett företag i PrimeWineGroup som erbjöd oss detta.

2012 Riesling Smaragd Terrassen
Producent är Domäne Wachau en av de större i Österrike. Domäne Wachau är ett kooperativ som förfogar över 420 ha vinodlingar, detta är runt 30% av vinodlingarna i Wachau. Många av odlingarna ligger på branta terrasser som hålls uppe av gamla stenmurar, varav en del räknas in i det skyddade världskulturarvet. Exempel på vingårdar som ingår är: Achleiten, Kollmitz, Loibenberg och Tausend-Eimer-Berg. Geografiskt befinner vi oss några mil väster om Wien utefter Donau.
Källa importörens hemsida.

Druvan är Riesling till 100 % från vingårdar i Loiben, Weissenkirchen, Spitz och Viessling. Druvorna är sent skördade.

Vi låter vinet få en stund i kylen så att det håller runt tio grader när vi häller upp det i våra glas.

Färgen är något blekt gul

Doften är inte stor och svulstig utan mer av det försiktiga slaget, men ändå väldigt tydlig. Vi hittar gula päron, en hel del örter, lite citrus (grape), aprikostoner och en lätt vit blommighet.

Smaken överraskar oss något. Här finns ett inslag av örter, mineraler och kanske lite kåda som ger vinet en härlig charm och samtidigt en speciell touch. Vi gillar den här stilen.
Visst finns det lite av de mer väntade smakerna också: gula päron, persika, aprikos och aningens citrus. Vinet har en frisk och trevlig syra, som vi i början upplevde som lite stram. Hyggligt lång eftersmak där exotisk frukt (mango) gör sig påmind.

Betyg 3+

Vinet släpps den 2:e juni på "Bolaget" och då till ett pris av 119 kr. Vi drack det till en skaldjursblandning av räkor och havskräftor, vilket visade sig vara en perfekt matchning.
Vi dricker det här gärna igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar