tisdag 6 maj 2014

Las Flors 2010

Vi skrev för ett par dagar sedan om Les Obriers de la Pèira, instegsvinet hos producenten La Pèira en Damaisela, vars vingård ligger i Terrasses du Larzac i Languedoc.
Vi lägger på ytterligare knappt 150 kr för att ta oss till nästa nivå d v s deras andra vin Las Flors.
Detta är ett av våra favoritviner alla kategorier. Vi kan fortfarande minnas vår första flaska på försommaren 2010 (innan bloggen var igång). Vi var alldeles hänförda och utnämnde detta till ett av de fem bästa vinerna vi drack under 2010. Det var årgång 2006. Vi har sedan dess alltid köpt ett antal flaskor av varje ny årgång.

Vill du läsa vad vi tyckte om tidigare årgångar så hittar du våra noteringar om: 2006:an2007:an2008:an och
2009:an på dessa länkar.
Nu är det dags för den första 2010:an.

Las Flors blandas på runt 20% Mourvedre, 40% Syrah och 40% Grenache.

Det första som slår mig, då vi häller upp vinet på karaff, är att det är inte samma omedelbara doftexplosion som vi mött i de tidigare årgångarna. Visst känner vi igen de mörka körsbären, vildhallonen, de läckra örterna och lakritsen, men återhållen på ett sätt som överraskar oss. Vi känner att det finns en hel del underliggande saker som vill fram, men de hålls tillbaka.


Lite samma är det med smaken. Här finns så mycket som inte orkar ta sig upp till ytan. Ändå är det trots detta riktigt gott. Den sköna blandningen av sommarvarma mörka och lite ljusare bär, de eleganta kryddorna, lakritsen och kakaon är som vanligt formidabel. Tanninerna är väluppfostrade och  lite lätt sandpappertonade och gör sitt jobb med elegans. Eftersmaken bjuder inte upp på det sätt vi är vana vid. Visst den är halvlång, visst finns frukten och kryddorna där, men de får inte blomma ut eller tränga fram på typiskt Las-Florsvis.

Våra förväntningar på det här vinet är alltid skyhöga och idag nås inte dessa. Vi känner att vinet har så mycket mer att erbjuda än vad det gör den här kvällen. Ja egentligen kvällarna, då vi sparat en slatt till dag två. Visst blir vinet lite mer tillgängligt, men inte så mycket som vi tror att det finns i vinet. Våra resterande flaskor lägger vi längst in i källaren med etiketten "testa nästa flaska 2016". Under tiden har vi fyra andra årgångar att plocka av.

Jag kanske låter lite gnällig och petig. Låt mig då slå fast att LasFlors 2010 är gott och ge vinet två år i källaren, så blir det säkert en stor upplevelse 2016. Det är min övertygelse.

Betyg 4

I beställningssortimentet finns 2010:an för 321 kr och 2008:an för 301 kr. Varför inte köpa bägge för en jämförelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar