torsdag 19 juni 2014

Nascetta. Ett första möte!

För dryga månaden sedan fick jag en flaska från Ola, en av mina trogna bloggläsare. Det här var ett vitt vin på en lokal druva, som han tyckte jag borde testa. Jag hade aldrig hört talas om druvan. Inte läst om den eller om något vin gjort på den heller för den delen. I söndags när vi åt stekt bergtungafiléer med färskpotatis och en räksås, så blev det ett lämpligt tillfälle att testa den här flaska.

Några mil söder om Alba ligger Azienda Agricola Rivetto. Någonstans emellan Serralunga d´Alba och Sinio. Det är fjärde generationen som nu är inblandad i vinframställning. Dom jobbar med s k organisk framställning, därför ingen konstgödsling, inga kemiska bekämpningsmedel, gräs och grönsaker samodlas med vinrankor etc.
Idag gör man fyra olika Barolo, tre Barbera, Dolcetto, Barbaresco, Langhe Nebbiolo, Moscato d´Asti och så det vita vinet vi drack till söndagsfisken.

2012 Langhe DOC Naschetta
Vinet är gjort på druvan Nascetta till 100%. Druvorna kommer från en vingård som ligger på  ca 400 m höjd över havet i samhället Sinio. Vinet har fått jäsa med sina skal i ca 36 timmar och sedan legat på fat av stål i nio månader.

Vi nås av en tydlig doft som är medelaromatisk. Här finns blommor, lite krossade mandlar, aningens citrus, lite gräsaktig och en hel del örter.
En mycket angenäm doft och lite aptitretande.
I munnen känns vinet friskt och aningen ungt. Det finns gott om smaker samtidigt som vi anar oss till att det kommer att komma mer, bli tydligare med några års lagring. Det här vinet skulle det vara intressant att testa om säg två år. Jag är ganska övertygad om att det kommer ha hänt en hel del.

Trots dessa aningar är vinet riktigt gott redan idag. Vi hittar citrus, örter, mineraler och en lätt blommighet i bakgrunden. Syran är påtaglig och livlig utan att vara det minsta vass. Ganska lång eftersmak och där kommer det fram en lätt inslag av nötter och med en viss sälta i avslutningen.

Betyg 4

Du som vill veta mer om den här unika druvan kan läsa den här länkade artikeln av Christy Canterbury. Den är faktisk väldigt intressant

Vi noterar också att vid en sökning på Systembolagets hemsida så blir det noll träffar på Nascetta.

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning! Låt mig addera ytterligare en variant till Canterbury's lista: Le Strettes Nas-Cëtta di Novello (http://www.lestrette.com/index.php/it/i-vini), för övrigt den enda jag testat men som jag har positiva minne av (http://italienska-viner.blogspot.se/2011/07/besok-hos-le-strette.html).

    /Patrik

    SvaraRadera