tisdag 22 januari 2019

2016 Lo Cirerer de Cal Bessó i Montsant

Viner från Spanien och då främst Rioja drack vi ganska så flitigt av under 1990-talet. Efter millennieskiftet har det blivit viner från Italien som totalt dominerar våra dryckesval. På senare år har Spanien börjat smyga sig in i våra vinförråd igen. Fast nu är det Priorat som vi främst dricker. 2017 gjorde vi en resa med Club Amarone till Barcelona och Priorat. En fantastisk upplevelse att besöka dessa små odlare i det bergiga och mycket karga Priorat-landskapet. Det resulterade i totalt åtta blogginlägg. Det första hittar du här.
Raimon Castellvi till vänster och Ricard till höger. Raimon var osäker på sin engelska
 så kompisen Ricard fick sköta snacket.
En av de producenter vi besökte var Celler de l´Encastell. Ett litet familjeföretag med vingårdar runt byn  Porrera, som drivs av Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerola. Vi blev djupt imponerade av de viner vi fick smaka. Det visade sig att det är Carme Figuerola som är från Porrera medan Raimon är från den lilla byn Els Guiamets i Montsant strax söder om Priorat. Hans mor bor fortfarande kvar där. Raimon slog sig ihop med Jaume Vallès som äger 7 ha vinmarker och dom producerar runt 30 000 flaskor om året under namnet Cal Bessò och beteckningen DO Montsant. Vingården består av två vinfält dels Les Rotes, där vinrankorna har en ålder på 60-70 år och dels La Presa där åldern på vinstockarna är 15-25 år.
1. LES ROTES – the older vines (60-70 year old) with: Garnatxa Blanca old vines 0,3 Ha. Garnatxa Blanca younger 0,25 Ha. Garnatxa Peluda old vines 0,85 Ha. (this is for LA PRUNERA, the higher end red coming in a couple of months) Garnatxa Negra old vines 0,40 Ha. Carinyena / Samsó old vines 0,86Ha. Total 2,66 Ha.
2. LA PRESA – younger vines except for the Macabeu Carinyena /Samsó 0,45 Ha. Cabernet Sauvignon 0,74 Ha. Macabeu old vine 0,25 Ha. Garnatxa negra 1,19 Ha. Merlot 0,70 Ha. Ull de Llebre 0,51 Ha. Garnatxa Blanca the youngest with 8 year old 0,68 Ha. Total 4,52 Ha

2015 lanserades den första årgången. Idag gör dom fyra viner. Två av dom är vita Coret (95% Garnatxa blanca och en slatt Macabeu) och Elvira (100% Garnatxa blanca från gamla vinstockar) samt två röda viner Lo Cirerer (deras storsäljare) mer om detta nedan och La Prunera (60% Garnatxa Peluda och 40% Carinyena/Samsò) på druvor från gamla vinstockar.

2016 lo cirerer
Detta är ett vin gjort på druvorna 36% Garnatxa negra, 15% Carinyena (Samsó), 23% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon och  9% Ull de Llebre (Tempranillo). Druvorna kommer från vinfältet La Presa.
Vinet har fått tillbringa runt 6 månader på franska och amerikanska barriquer av ek.

Det ska omgående sägas att det här är ett trevligt och gott vin. Ett ungt vin, men ändå hittas en del mogna toner. Det känns drickklart. Kan nog utvecklas något litet ytterligare. Håller sig säkert på den här höga nivån i flera år till, men ändå inget jag långlagrar. Det här vill jag dricka ungt.

En angenäm doft av mörka bär, lite jord, skogsmossa, kryddor, lite läder och skiffer-mineraler kan vi konstatera.

Ett vin med bra friskhet, även om syran inte är så där påtaglig. Här finns en fin samling mogna, mörka bär, där vi särskilt noterar körsbär, björnbär och någon liten ton av sv vinbär. Lite örter och kryddor tillför komplexitet liksom mineraler som för tankarna till skiffer och gråsten. Angenäma, fjäderlätta tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd kan vi också bocka av. Eftersmaken är riktigt trevlig och lång med ännu mera mörka bär, kryddor, espressokaffe och unset vanilj.
Ett riktigt gott vin och väldigt prisvärt.
Betyg 4
I Systembolagets beställningssortiment (73064) kostar vinet en jämn tvåhundring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar