fredag 11 januari 2019

1996 Brut Extra Cuvée de Reserve Pol Roger

För snart en vecka sedan hade vi en träff med två kusiner. Vi växte upp mer som syskon än kusiner, men av olika anledningar upphörde våra kontakter. I somras samlade vi ihop oss till en träff som vi alla uppskattade och vi följde upp detta med att träffas i början på januari. Fantastiskt trevligt blev det åter igen. Fina samtal, många minnen och mat och vin vi alla uppskattar. Kusin A är gammal Munkskänk, även om intresset de senaste åren tagit andra riktningar, så finns det kvar några godbitar i hennes förråd. En av dessa tog hon med sig till vår träff.
Pol Roger har jag konstigt nog inte druckit så särdeles ofta, men läst och hört en hel del positivt om. 1996 rankas ju som 1990-talets bästa årgång, så en hel del förväntningar infinner sig.
1849 startade Pol Roger sin verksamhet i mycket blygsam skala i byn Ay några kilometer öster om Epernay. Två år senare flyttar dom verksamheten till Epernay. Idag 170 år senare har dom vuxit till en av ikonerna i champagnevärlden. Mycket tack vare en tidig satsning på export till England. Företaget är fortfarande familjeägt. Tillverkningen på årsbasis ligger runt 1,5-2 miljoner flaskor. Dom äger själva 90 ha, vilket täcker runt 55% av druvbehovet. Resten täcks upp genom långa kontrakt med odlare dom samarbetat med i decennier.I deras portfölj finns tre Non-vintages cuvéer (Brut, Extra Brutm Demi-sec), tre årgångschampagner (Brut, Blanc de blancs, Rosé) och så deras prestigechampagne Sir Winston Churchill.

1996 Brut.
med tillägget Extra Cuvée de Reserve.
Den är gjord på 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay Druvorna kommer från 20 olika grand och premier cru-lägen i Montagne de Reims och Cote de Blancs. Jäsningen äger rum på ståltankar, där varje vingårdsläge jäses för sig. Runt åtta har har den legat på sin jästfällning innan den degorgerades.
Färgen går i en guldgul nyans med massor av små fina bubblor som kämpar sig upp mot ytan.

Doften präglas av fallfrukt med inslag av bokna äpplen. En mogen doft. Ändå är helhetsintrycket en pigg och frisk champagne. Här finns dessutom lite citrus, några gula stenfrukter, nyrostat bröd, regnvåta grusgångar, aningens honung och en nätt kryddighet i avslutet. Allt är en inbjudan till att ta den första lilla klunken.
Visst är det här en mogen champagne, men med friskheten bevarad. Smakerna är välutvecklade och med en bra fräschör. Komplex med en mängd nyanser såsom: Äpplen med en begynnande oxidativ nyans, citrus, persika, lite gula, plommon, någon tropisk frukt, stenaktiga mineraler, mariekex och brioche. Allt sammansatt i en mycket välbalanserat stycke. I avslutet någon krydda och så en grapefrukt.
Det här var hur gott som helst. Så mycket mer utveckling undrar jag om det finns. Klarar säkert många år till, men absolut väl värd att prova under 2019.
Den satt som en smäck till vår hummersallad a la Ulf Wagner.

Betyg 5-

På "Bolaget" är det årgång 2009 som gäller till priset 579 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar