torsdag 24 januari 2019

2016 Marge Celler de l´Encastell

Förra inlägget handlade om Raimon Castellvis projekt i Montsant. Nu vänder vi kosan till Porrera i Priorat. Vilken underbar provning vi var med om på hösten 2017 på vår resa med Club Amarone, då vi träffade Raimon och provade ett par olika årgångar av de fyra olika viner som Celler de l´Encastell producerar. Du kan läsa om den eftermiddagen här.

Vi provade då bl a annat årgångarna 2012 och 2014 av Marge. Båda årgångarna imponerade på mig och jag gav dom betyget 4.

2016 Mar
Druvmixen varierar mellan åren. Den domineras alltid av Grenache och för 2016 är blandningen: Grenache (50%), Carignan (10%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (15%) och Syrah (5%). Dessa har vuxit på de branta sluttningarna på vinfälten MAS D´EN FERRAN och ELS ARBRES.
Vinet har fått tillbringa ett år på delvis nya fat av amerikansk ek och delvis på fat som använts en gång tidigare till deras vin Roquers de Porrera.


Marge är namnet på de stenmurar som utgör Priorats terrasser och därmed fått ge namn åt det här vinet. Mycket passande med tanke på hur vinfälten där druvorna till Marge växer.

Ett vin som skapt för diverse grytor av olika slag. Årgång 2016 är full av nyanser. Visst finns här kraft för att matcha vinterns grytor, men inte på samma sätt som en del tidigare årgångar.

I doften hittar jag mörka bär, men också inslag av lite ljusare bär. Örter och kryddor av provencalskt eller om man så vill medelhavsformat är påtagliga liksom en härlig mineralitet av typen makadam och skiffer. Ett visst liten blommig ton noteras också.
I gommen är det frukten som omedelbart pockar på uppmärksamhet. Det börjar med lite mörkare toner från björnbär och blåbär, men går efterhand mot lite mörkröda bär som körsbär och hallon. Precis som i doften följs bären av en finstämd elegant samling provencalska örter och medelhavskryddor. Balansen mellan frukten och kryddorna är imponerande. I den långa eftersmaken kommer mineralerna fram tillsammans med kakao, aningens espresso, violer och rosor samt unset vanilj. Inslaget av frukt och bär är hela tiden närvarande. Visst finns här tanniner, som nafsar runt i gommen och bjuder på ett litet motstånd. Precis som jag vill ha det.


Ett vin vi verkligen gillar och precis som jag skrev tidigare är det helt underbart till vinterns grytor, men också till sommarens grillade köttstycken. Klart njutbart även till lite plockmat.
Betyg 4
Vinet finns i beställningssortimentet hos Systembolaget och kostar där 260 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar