torsdag 3 januari 2019

2007 Brunello di Montalcino Campogiovanni

Vi hade ett väldigt lugnt nyårsfirande. Hustruns syster med särbo var på besök. Det blev många givande samtal och så klart lite sällskapsspel.
Så klart blev det lite mat också.  Huvudrätten bestod av renfilé, klyftpotatis, madeirasås och sallad. Jag valde till detta en Brunello di Montalcino.

Producent är San Felice. De håller till på de sydvästra sluttningarna av kullen/berget Montalcino i Toscana. Druvan är så klart Brunello (en klon av Sangiovese) till 100%.
Vinet lagras 36 månader i stora slovenska fat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Just den här Brunellon har varit lite av en favorit. Några blogginlägg har det blivit. Klicka på resp årtal så får du mina tankar: 2005, 20062007 och 2009.

En härlig doft av läder, regnvåt jord, massor av bär, lite örter  och nygrusad trädgårdsgång möter oss. Kanske inte så kraftig utan mer av det eleganta slaget.
Signalerna om ett vin i sin bästa ålder är tydlig. Just nu i ett väldigt bra drickfönster och kommer så förbli i flera år framåt.
I munnen är det slankt med en bra friskhet. Vi kan omgående känna en fin bärsamling av det röda slaget och med en viss syrlighet, men även en liten mörkare ton ligger och bubblar under ytan. Körsbär, tranbär, hallon, röda vinbär, nypon och björnbär. Vi kan också pricka av en skön samling medelhavsörter, lite steniga mineraler och i eftersmaken sötlakrits, unset vanilj, tobak och återigen syrliga körsbär.
Tanninerna finns där och bjuder ett behagfullt motstånd med ett litet smånafsande i gommen. Det senare märks framför allt då vinet intas utan någon mat.
En perfekt kombo med vår mat!
Betyg 4++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar