lördag 20 juli 2019

Fyra röda viner: Emporda, Barolo, Amarone och Montsant

Vi provade några viner i lördagskväll. I det strålande sommarvädret satt vi utomhus och njöt av god mat, goda viner och härliga samtal. Prova vin utomhus är så klart inte det optimala, men en kväll som i lördags så blev det först vi solens nedgång och när myggorna började sina attacker som en har lust att gå inomhus.
Fyra väldigt goda viner, som också gav ett något spretigt resultat i vilket som var kvällens vin. Tre röstade på MontSant-vinet Tros Negre, 2 höll Amarone som det bästa, två andra kunde inte bestämma sig mellan Barolon och Amaronen och själv satte jag 2006 Pajana från Domenico Clerico som etta knappt före  Monte Santoccios Amarone. Alla var vi överens om att IO inte riktigt var i paritet med de andra vinerna, även om det på intet sätt var ett dåligt vin. De andra var ju bara så bra. Det skall också sägas att IO också kostade runt en tredjedel av de andra kostade.


IO 2013 Masia Serra
Vi har ett vin från distriktet Emporda. Geografiskt befinner vi oss i Spaniens nordöstra hörn alldeles i närheten av Costa Brava-kusten.
Vinet är gjort på druvorna Merlot (70%), Röd Grenache (15%), Cabernet Franc (10%) samt Cabernet Sauvignon (5%). Merlot och Cabernet Franc planterades år 2000. Vinet har fått ligga till sig i ett år på lätt rostade fat av Fransk ek. Knappt 8 000 flaskor görs av det här vinet.

I doften hittar jag mörka bär, lite läder, en tydlig ton av svartavinbärsblad, stendamm och någon liten blommighet.
Smaken är hyfsat fyllig och med en stor mängd solvarm frukt. Här finns också en del rökta charkuterier och lite örter och kryddor som signalerar medelhavsområdet. Bra syra och stadiga tanniner, som idag har rundats av jämfört med hur det var för tre år sedan. Den gröna paprikan i eftersmaken är så gott som bortblåst.
Ett trevligt vin, som gjort för lite stadiga köttbitar. Jämfört med kvällens övriga viner saknas lite elegans och komplexitet.
Betyg 4
181 kr kostade det på SB, då jag köpte det.2006 Pajana, Domenico Clerico
Ett litet familjeföretag och som så många andra odlade dom druvor som såldes till det lokala kooperativet. Egendomen är belägen i Monforte d´Alba. 1977 när Domenico Clerico tog över efter fadern ägde dom 4 ha, men med ett nogsamt arbete med att välja ut speciella vingårdslägen växte dom. Idag omfattar verksamheten 21 ha och har vingårdslotter i Bussia, Ginestra, Pajana och Mosconi. 110 000 flaskor produceras fördelade på fem olika Barolo, en Dolcetto, en Barbera samt en Langhe Nebbiolo och en Langhe Rosso. Organisk-biologiska odlingsmetoder tillämpas.

Druvorna kommer från deras vingårdslott i Pajana. Vinet har fått en uppfostran på cirka två år på barriquer av fransk ek.

Färgen går i en tegelröd ton.
En mycket tilltalande doft av rosor, nypon, röda bär, läder och stendamm.
I munnen är det alldeles bedårande. Vansinnigt gott helt enkelt med en underbar bärkompott av mestadels röda bär men med inslag av lite mörkare också. Här finns en liten kryddighet, hyfsat med blommor främst rosor och violer, några nypon, steniga mineraler och aningens anis.
Vinet har trots sina tretton år fortfarande en ordentlig syra. Tanninerna biter på det där behagfulla sättet som bara en barolo kan göra då det lämnat ungdomens tuffhet bakom sig.
Vinet känns som om det nyss har öppnat upp sig ochdärmed har det många goda år framför sig. Dessvärre var detta min enda flaska.
Betyg 5-
Inköpt på SB för bra många år sedan för 499 kr

2011 Amarone Monte Santoccio
En av alla dessa suveränt trevliga små amaroneproducenter vi träffat. Så här skrev vi om vårt besök 2015
Den här amaronen är gjord på druvmixen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (25%) och Molinara (5%). I mångt och mycket en klassisk blandning. Druvorna har så klart handplockats och sedan fått ligga och torka i dryga tre månader. Pressning, maceration och jäsningsproceduren tar nästan en månad. Vinet har fått mogna på stora ekfat s k tonneaux i cirka trettio månader.
Årgång 2011 är i en alldeles enastående fas just nu. Bakom sig ligger det ungdomliga och ännu har den inte fått alltför många mognads drag. Friskheten är där och alla de typiska amaroneattributen med mörk frukt, lite örter och kryddor, någon torkad frukt (dock ej så mycket russin), mörk choklad, några droppar espresso är på plats. Alkoholen väl integrerad med frukten. Tanninerna finns där och bjuder på ett härligt motstånd. Visserligen försiktigt, men mer än vad jag väntat mig. Tror aldrig jag smakat en Monte Santoccio Amarone som varit bättre.
Betyg 5-
Köpt på plats för 28 euro för några år sedan. Dryga femhundringen på SB.


2013 Tros Negre
Ett vin från Montsant och producenten Portal del Priorat. Huvudpersonen bakom är Alfredo Arribas. Ett möte med producenten på hösten 2017 kan du läsa om här.

Vinet är till hundra procent gjort på druvan Grenache, som kommer från vinstockar som är mer än hundra år gamla. Ja några t o m från tiden före phylloxeria-utbrottet. Vinet har fått mogna i ett år på franska ekfat.Ett alldeles underbart vin, där den mörka frukten   dominerar doftintrycken, visserligen med några inspel från lite ljusare bär. Här finns också aningens viol,medelhavsörter, lite lätt rostade fat samt en hel del grus och stendamm.
munnen startar det med massor av solvarm grenachefrukt. Vi noterar också en hel del örter och kryddor, grus och stendamm. Lång i eftersmaken med mera frukt, mörk choklad och lite rosor.
Betyg 4+

Vinet är inhandlat direkt från producenten och vi betalde runt 38 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar