måndag 29 juli 2019

2012 Pur Mesnil, Franck Bonville

Det har varit några verkligt heta dagar. Vintankar har med stigande ålder blivit allt mindre förtjust i detta med temperaturer över 30 grader. Det goda är förstås att havsvattnet är över 20 grader varmt, så åtskilliga bad blir det. De ljumna och sammetslena sommarkvällarna när tempen ligger runt 20 grader finns ju på plussidan. Kvällar som gjorda för att dricka bubbel, så när sonen med sambo besökte oss i helgen inledde vi med en champagne som vi drack någon av dagarna före julafton.

Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.


Förra sommaren släppte dom tre cuvéer från 2012, som kom från olika Grand Cru-fält i tre byar i Côte des Blancs. Varje champagne fick namn efter den by där vinfälten hör hemma: pur Mesnil, pur Avize och pur Oger. Goda vänner till oss rekommenderade "pur Mesnil" om en nödvändigtvis måste välja en.

Druvan är Chardonnay till 100%. Pur Mesnil är gjord på druvstockar som är runt 40 år gamla och som vuxit på fyra olika vinfält: Le Tilleul (0,5 ha), Les Hauttes (0,2 ha), Les Zailleux (0,17 ha) och Les Mussettes (0,17 ha). Vinfälten är belägna på en höjd av 300 m över havet. Jordmånen är vit kalksten.
Den har fått mogna i fem år på sin jästfällning och degorgerades i april 2018. Dosagen är 2g/l.

En härligt frisk och torr champagne. Detta känns särskilt viktigt en sommarkväll som denna.
I doften känner vi gröna äpplen, citrus, någon gul stenfrukt, massor av regnvåta stenar och snäckskal. Alldeles på slutet någon försiktig ton av mariekex.

I gommen är det en skön friskhet, en viss krämighet i strukturen och en trevlig mousse. De gröna äpplena tillsammans med citrusen återkommer i från doften. Kanske att äpplena inte känns lika krispiga som tidigare utan lite gula toner smugit sig in. Persika och gula plommon blir allt tydligare i mellanpartiet liksom kritan och steniga mineraler. Medellång eftersmak där vi också känner lite blommor och en ljuvlig grapefrukt. Elegansen går före kraften.
En väldigt trevlig och bra champagne, som vi håller högt. Vi tycker kanske inte att betyget är 5:a som vi satte i julas.
Betyg 4+
Vår flaska är privatimporterad och då betalade vi 475 kr. På SB är priset 649 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar