onsdag 4 mars 2020

2014 Chablis 1er Cru Montmains, La Chablisienne

För ett par år sedan inhandlade jag en låda med sex olika viner från La Chablisienne. Alla från året 2014. I somras öppnade vi den första flaskan. Det var "La Pierrelée Chablis". Jag tog inga noter utan minns den som ett ganska hyggligt chablisvin. I söndags till den kokta hälleflundran med riven pepparrot och skirat smör var det dags att dra korken ur flaska nummer två.
La Chablisienne är ett odlarkooperativ som startade 1923 under ledning av den driftige prästen fader Balitrand. Idag är det närmare 250 odlare som samverkar och de förfogar över 1200 ha (runt en fjärdedel av hela arealen i Chablis). Dom finns i stort sett i alla delar av Chablis. Medlemmarna har vingårdar i sju Grand Cru-lägen och i 15 Premier Cru-lägen. Det finns uttalade kvalitetskrav om hur vingårdarna ska skötas. Vincent Bartement är chefsvinmkare och tillsammans med 3-4 andra medarbetare ansvarar han för all vinframställning i världens största vinodlarkooperativ. Vincent Bartement har vid ett par tillfällen blivit utnämnd till världens bästa vitvinsmakare. Dryga 30 olika viner gör dom.

2014 Chablis 1er Cru Montmains
Druvan är så klart Chardonnay till 100 procent. Druvorna kommer från vinfält i det Premier Cru-klassade området Montmains med den berömda Kimmeridgian-jordmånen (kalksten, ostronskal mm). Vinstockarna har en medelålder på 25 år. Jäsningen har ägt rum i huvudsak på ståltankar, men en liten andel (mindre än 20%) har fått jäsa på ekfat. Vinet har fått mogna på sin jästfällning på ståltankar. Exakt hur länge har jag inte kunnat hitta.
Färgen går i en mycket blekgul ton.

Doften är ganska så kraftfull och andas stor elegans.Vi kan känna äpplen mer gula än gröna, citrus, gula stenfrukter, en snärtig liten örtighet, några sommarblommor och en tydlig mineralitet, där grus, stendamm och snäckskal dominerar.

I munnen är det friskt med en härlig syra. Det purunga stadiet ligger bakom, men ännu inga riktiga mognadstoner. Vi kan känna äpplen och precis som i doften är dessa mer gula än gröna. Här finns en del citrus, något gult päron, nektariner, persika, finstämda örter och mycket mineraler. De senare består av snäckskal, skolkrita, krossad flintasten och stendamm. Eftersmaken är lång med gula äpplen, mera citrus, nektariner, aprikoser, någon liten sötmandelton och unset honung. Även i eftersmaken är mineraliteten tydlig.

Ett härligt frisk och smakrikt vin, där elegansen dominerar över kraften. Den fina balansen mellan syra, frukt och mineraler lyfter det här vinet rejält. Och inte minst är det väldigt gott!!
Betyg 4+

Lådan med de sex vinerna från La Chablisienne köptes från Winefinder 2017 och kostade 1650 kr, vilket ger ett snitt pris per flaska på 275 kr. Den första flaskan vi öppnade var "La Pierrelée Chablis", som jag skrev i ingressen var det ett helt OK vin. "Montmains" är flera steg upp, vilket framgår av texten ovan. 4 flaskor återstår 
- Fourchaume
- Fourchaume Les Vaulorents
- Montee de Tonnerre
- Mont de Milieu


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar