tisdag 3 mars 2020

2018 Pinot Gris Réserve, Turckheim

Det damp ner ett mail om en fråga om jag var intresserad av att testa ett vin från Alsace. Det var ett vin gjort på druvan Pinot Gris. Efter en stunds funderande svarade jag ja. Några dagar senare kunde jag hämta ut ett paket med den här flaskan.
Cave de Turckheim är ett av Alsace största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den medeltida staden Turckheim (strax väster om Colmar). Idag består det av 240 medlemmar som förfogar över 360 ha.
Det här är ett vin gjort på druvan Pinot Gris. I Tyskland blir det Grauburgunder och i Italien Pinot Grigio. Druvorna kommer från vinfälten på kullarna runt Turckheim, där jorden  är sandig och har mycket krossad flintasten.

Ett enkelt och trevligt vin med viss fyllighet, ganska så smakrikt och med många typiska attribut för just druvan Pinot Gris.

I doften hittar jag gula päron, en liten blommighet, gula stenfrukter, viss kryddighet och någon försiktig ton av honung.
I munnen är det ganska så friskt med en försiktig syra och viss fyllighet. Här finns lite gråpäron, gula plommon, aprikos, persika, nektariner och aprikoser. En lätt och trevlig kryddighet. Eftersmaken är medellång och här känner vi en liten, liten restsötma, aningens honung, vita sommarblommor och unset steniga mineraler.

Betyg 3
Priset på SB är 99 kr.

2 kommentarer:

  1. I alsace är det mycket skörd med skördetröskor med viner i den här prisklassen. Var druvorna tagna med tröska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det står inget om manuell eller maskinell skörd på deras hemsida. Det kan nog tolkas som att den sker maskinell.

      Radera