måndag 8 december 2025

2011 Amarone Campo dei Gigli

Till den gångna veckans fotbollsmatcher var det åter dags för oss att ta farväl av en amarone, som från det vårt Amarone-intresse tog fart  i början på 2000-talet varit en stor favorit och ständig följeslagare. Vi njöt storligen av vår sista flaska från den fantastiska producenten Tenuta Sant Antonio och deras Campo dei Gigli. Nu var det årgång 2011 vi korkade upp.

I de östra delarna av Valpolicella, i Mezzane di Sotto, köpte de fyra bröderna Castagnedi 1989 30 ha mark. Deras far hade sedan tidigare en vingård (25 ha) vid Colognola ai Colli, men han hade inte tillverkat vin utan endast odlat och sålt druvorna. Bröderna hade beslutat sig för att dra igång en vinproduktion. Idag, 25 år senare, äger dom också 25 ha i Soave samt arrenderar ytterligare 30 ha i Valpolicella. Sammantaget förfogar dom över ca 100 ha.
Monte Garbi-gården utgör idag centrum för deras vinproduktion. Enligt Gambero Rosso (Italian  Wines) är deras årsproduktion ca 700 000 flaskor. De producerar tre olika Amarone samt Ripasso, Superiore, Valpolicella, två Soave, Recioto mm. Av intresse är också att de börjat producera en serie (Télos) med osvavlade viner bl a en Amarone.

Namnet Campo dei Gigli betyder ”fält av liljor”. Vinet är gjort på Corvina och Corvinone 70%, Rondinella 20% samt 5% vardera av Croatina och Osoleta, vilket är samma blandning som i det enklare ”Selezione”. Druvorna till Campo dei Gigli kommer från en vingård på toppen av berget (kullen) Monti Garbi på 350 m höjd över havet. Jorden är mycket kalkrik och vinstockarna har en genomsnittsålder på 40 år. Druvorna skördas för hand och sorteras två gånger för att endast de bästa druvorna ska komma med. De får ligga och torka i ca tre månader innan de pressas. Jäsningen sker på nya 500 liters-fat av fransk ek. Vinet får sedan ligga på dessa fat i ca tre år innan det buteljeras.

Vi njuter av den här amaronen under två kvällar. Den första kvällen häller jag upp två glas som får stå i TV-rummet en knapp timme. Hela rummet fylls av en stor och intensiv doft. Hustrun  utbrister "Vilken amaronedoft jag möts av". Visst är den stor och intensiv, men samtidigt väldigt elegant. De mörka bären dominerar förstärkt med lite örter och kryddor. Lägg till aningens torkad frukt, kakao och läder, så blir bilden komplett. Ett riktigt "sniffarvin".

Doften i all ära, men det är när vi smakar på vinet som vi kännar den här amaronens storhet. Nu vid 14 års ålder är det helt på topp och skänker magi över kvällen. Fotbollen kommer i andra hand. Amarone regerar med sin fantastiska frukt, där söta mörka körsbär, mogna björnbär, blåa plommon, hallon och aningens svartavinbär dominerar tillställningen. Stor, intensiv och samtidigt elegant. Vi noterar även små nypor av örter och kryddor. I mindre omfattning, men ändå tydliga finns här torkad frukt i form av katrinplommon, fikon och dadlar. Den trevliga syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna är fjäderlätta, men ändå noterbara. På detta kommer en magisk eftersmak.Amaronelång! En liten bitterhet från riktigt mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor. Den söta mörka frukten är med oss hela tiden.
På etiketten står det 16%. Vi har svårt tro detta, då vi inte märker en tillstymmelse av alkoholen.

Sanslöst gott!!
Betyg 5
På SB är det årgång 2018 som säljs och den vill dom ha 789 kr för. 2016 inhandlade jag dagens flaska och betalade då runt 450 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar