Vi har alltid varit lite svaga för viner från södra Rhône. Inte minst Chateauneuf-du-Pape har vi hyllat på här på bloggen, men även viner utanför appellationen Ch9dP har fått sina hyllningar.
Just den här kvällen dricker vi ett vin från Vacqueyras, som hustrun förärades av en god vän.
Vacqueyras ligger i södra Rhônedalen, vid foten av berget Montmirail, drygt en mil öster om staden Orange.Domaine Montirius ägs av famailjen Saurels och dom är nu inne på 6:e generationen vinmakare. Egendomen omfattar 63 ha vinodlingar i appellationerna Gigondas, Vacqueyras och Côte du Rhône. Egendomen är sedan 1999 certifierad som biodynamisk odling.
Det här vinet är gjort på lika delar Grenache och Syrah. Druvorna har vuxit på vinstockar som är runt 28 år gamla och kommer från ett vinfält som är 8,5 ha stort.
Vi konstaterar omgående att vi har ett riktigt gott vin i våra glas. Vi förstår också varför vi för kanske 10-15 år sedan hade en period där vi ganska ofta drack vin från södra Rhône.
Druvorna avstjälkas, krossas varsamt och får spontan jäsa. Det får sedan ligga till sig på cementtankar under två vintrar innan det buteljeras. Med andra ord lyser eken helt med sin frånvaro.
De gör runt 17 000 flaskor av den cuvéen.
Det doftar av mörka bär och provencalska örter. Rätt så stor och intensiv doft, som vi verkligen uppskattar.
Det vi kände i doften kommer tillbaka då vi smakar på vinet. Den mörka frukten förknippar vi med blåa plommon, mogna björnbär, lite körsbär, något hallon och aningens slånbär. Inslaget av kryddor och örter är påtagligt. Ett rätt så fylligt vin med en trevlig syra. Tanninerna närvarar med att nafsa i munhålan. Eftersmkaken är lite längre än medel och där får frukt, örter och kryddor sällskap med lakrits, salmiak, choklad, violer och aningens olivspad.
Betyg 4
Just nu slutsålt på SB, men varje ny årgång brukar dyka upp. Vi gillar det här vinet och kan tänka oss en påfyllning, när möjlighet ges.



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar