torsdag 26 maj 2011

Allesverloren Tinta Barocca

Kan man blogga om ett vanligt vin i standardsortimentet. Självklart tycker jag. Speciellt när man skriver för sin egen skull och vill hålla ordning på vad man druckit och vilka intryck man fick just den gången man drack vinet.
Det är också intressant att komma tillbaka till viner som på ett eller annat sätt har utgjort en startpunkt i det stegrande vinintresset.

Sydafrikanska viner dricker vi ganska sällan. Det fanns en tid då vi var förtjusta  i Allesverloren och särskilt deras Tinta Barocca. Ett vin som ofta hyllas av de svenska vinjournalisterna. Vi gick igenom  vårt vinförråd häromdagen och hittade då en låda som innehöll lite Allesverloren viner. Två Touriga Nacional och fyra flaskor av Tinta Barocca av årgångarna 2002,2003 och 2004.
Vi beslutade att ta och testa den enda 02:an.

Den som vill läsa lite mer om producenten gör det här .
Vinet har lagrats 18 månader på ekfat innan buteljering. Druvan är till 100% Tinta Barocca, som är en portugisisk druva som används i många portvinsblandningar.

Här följer intrycken av Allesverloren Tinta Barocca 2002:
Färgen är rubinröd med lite bruna nyanser som visar att vinet har några år på nacken
Doften är lite kryddig, fullt av körsbär och röda skogsbär, aningens rökig men faktiskt inte störande och på slutet lite lakrits.
Smaken är fruktig. Vi tycker oss känna plommon, lite jordgubbar och körsbär. Här finns också en del kryddor och på slutet kommer lite sötlakrits, men också en liten vaniljton. Tanninerna har genom åren blivit mjukaoch  lena. Vi tycker att vinet inte har den friskhet och fräshhet vi vill minnas att det en gång hade. Vinet har kommit en bit på utförsbacken. Inte dåligt, men det har dock haft bättre dagar.
Betyg 2+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar