måndag 30 maj 2011

Nya Zealand vs Frankrike

Ni som brukar läsa min blogg vet att då det är fotbollskvällar är det också amaronekvällar.
Det blev inte så igår när Championleaguefinalen spelades. I stället ägnade vi oss åt druvan Pinot Noir. Men allt i rätt ordning.
Lördagen varvades av trädgårdsarbete (vinterpotatisen skulle sättas) och V75-finaler.
Barnen återvände till sina boningar i Göteborg och Kungsbacka, så när det drog ihop sig till kvällsmat var hustrun och jag åter ensamma. Vi hade bestämt oss för en kyckling (lokalt producerad) med vitlök och diverse kryddor under skinnet. Ugnsbakade rotfrukter, de sista av våra egna, varm vitkål blandat med en creme fraiche på parmesan och vitlök. Från drivbänken hämtades ruccola och plocksallad.
Till detta ställde vi två PN från Nya Z mot ett Franskt.

Auntsfield Hawk Hill Pinot Noir 2007.
Vinet kommer området Wairau Valley i Marlborough på Nya Z. Du som vill läsa mer om producenten gör det här
Vi köpte det här vinet för två år sedan, då det ingick i ett vinpaket som Bristly lanserade i Beställningssortimentet. Den här flaska kostade ca 200 kr.
Färgen är djup rubinröd.
Det doftar av plommon, mogna körsbär och en liten moccaton på slutet.
Smaken är fylld av röda bör (hallon, jordgubbar, smultron). Det finns en angenäm plommonkompott med behagliga kryddor. I slutet dyker även lite kaffetoner upp och en aningens lakrits. Tanninerna är mjuka och behagliga.
Betyg 4.


Hunter´s  Pinot Noir 2007.
Detta vin har under det senaste året varit vår hus pinot. Detta är dock sista flaskan.
Regionen är den samma som vin 1 dvs Wairau Valley Marlborough.
Vinet kostade 139 kr. Det finns i det ordinarie sortimentet hos SB, men med årgång 2008.
Färgen är blåröd men en ljusare ton.
Doften: Först känns lite skog och svampdoft, sedan tar en kryddighet över för att övergå i skogshallon med lite plommon inslag.
Smaken: Domineras av hallon och jordgubbar med plommoninslag. Det finns ett tydligt inslag av örter och kryddor. Vi kan också ana oss till en mörkchokladton.
I slutet av kvällen när flaskan är på väg att ta slut kan vi känna en liten bitter ton i eftersmaken. Detta har vi inte gjort på tidigare flaskor vi druckit. Flaskvariation eller är vinet på väg någonstans?

Betyg 4-.


Maranges Le Croix Moines 2007. Camille Giroud.
Vi är alltså i Bourgogne.
Förra våren kom ett antal 07:or från Camille Giroud. Vi köpte ett par flaskor av  Les Crais, Les Cent Vignes och Maranges. Detta är den första av flaskorna vi öppnar. Priset låg på 229 kr hos SB.
Detta vin kommer från den sydligaste delen av Cote de Beaune, där producenten Camille Giroud har en av sina egendomar.
Man tillämpar en organisk odlingsmetod, vilket lär betyda att man vare sig använder konstgödsel eller besprutar druvorna.
Färgen är tegelröd. Den ljusaste tonen av de tre vinerna.
Doften: Lite syrliga bär som lingon och röda vinbär, aningens svag.
Smaken: de röda vinbären går igen nu med en touch av hallon, en lite kärv stil(tanniner). Till maten funkar det utmärkt men på egen hand känns det lite kärvt.

Betyg 3+.

Det blev alltså en ganska klar seger för Nya Zealand. Inget av dessa viner är i närheten av Pegasus Bay som jag skrev om i april. Jag har också noterat att mina Pinoter från Nya Zealand är på upphällningen. Jag hoppas WP läser detta och kommer med några tips som han gjorde här

1 kommentar:

 1. Tips? Absolut!
  Alla Felton 2009 borde bara bra, jag har enbart provat 'Bannockburn' men den var en av de bättre unga Felton smakat. (359:- och uppåt i pris, jag har köpt av alla)
  Mountford Estate 2007 är ett kap för 294:-, börjar säljas 1/6e
  Lite billigare är Wooing Trees 'Beetle Juice' 2009 (199:-), anständig.
  Carrick 2007 är tyvärr på tok för dyr på 279:-, den är god men för enkel för det priset.
  Akarua 2009 släpps också den 1/6e, 219:- känns som riktigt bra pris om den smakar som 2007, ej provat med andra ord men den _borde_ vara ruskigt bra (ärke-Otago i stilen).

  SvaraRadera