En ny arbetsvecka är så lagd till handlingarna. Veckohandlingen är avklarad.
Jag hann peta ner några rader med fröer i trädgårdslandet. En runda ner till naturervatet Näsbokrok.
Naturen har på ett par veckor gått från vinter till försommar. Det går för fort. Jag vill ha långsamt tempo, så att jag kan njuta av varje förändring i naturen. Ett ålderstecken?
Vi har tagit den enkla vägen ut idag dvs hustrun har på Ingelsta kalkon i Saluhallarna i Gbg inhandlat två olika crepes innehållande, just det, kalkonfykllning. Det ena med rökt kalkon och det andra en stuvning med kalkonbröst och svamp. Väldigt, väldigt gott.
Innan maten provar vi två viner. Det ena vinet är Vivianis Campo Morar som jag skrev om i förra blogginlägget. Det är två glas kvar i flaskan som öppnades tre dagar tidigare. Fortfarande mycket gott, kanske inte samma spänst, men det funkar riktigt bra ihop med maten.
Vin nr 2 konstaterar vi att detta är nog inget matvin. Vi dricker några klunkar innan maten och gör bedömningen att vi fortsätter med detta vin på egen hand efter maten.
Sforzato di Valtellina "Albareda" från Mamete Prevostini.
Vinet är gjort på 100 % Nebbiolodruvor som efter skörden fått torkat fram till januari. Det betyder att på så sätt blir vinet Valtellina-dalens amaronevin.
Valtellina är en liten by i alperna i norra Lombardiet. Byn har runt tio vinproducenter.
Mamete Prevostini räknas som en av de allra främsta.
Det här vinet fick tre glas i den Italienska Vinbibeln "Gambero Rosso" 2009.
Vi är inte särskilt bekanta med viner från det här området, därför finns en viss spänning och nyfikenhet.
Färgen är tegelröd. Nebbiolodruvans lite ljusare ton känns igen.
Doften kännetecknas av ljusa bär: hallon, smultron, körsbär och en kryddighet(vitpeppar)
Smaken är stor, varm, bärig, lite syrlig och lite pepprig även en viss örtighet finns med på slutet. Tanninerna är mycket mjuka och lena inte alls som Barolovinerna. Trots torkningen av druvorna känner vi inte mycket av russinsyndromet.
Eftersmaken är lång och utdragen. Precis när man tror att det är över dyker en stark lakrits smak upp.
Det var överaskande. Vi prövar igen. Jo, precis samma effekt igen. Detta är kvalitets lakrits!
Med en metod som påminner om hur amaroneviner görs, så blir det naturligt att vi jämför med de många bra amaroneviner vi druckit. Då föredrar vi amarone, men detta är ju just våra smakpreferenser.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar