torsdag 31 mars 2011

Rom del 4 (den sista)

Det är måndag. Imorgon åker vi hem. Dottern har ont i kroppen(ryggen), snuvig och huvudvärk.
Hon tillbringar hela dagen på sitt rum. Hustrun, sonen och jag själv gör ett besök på Forum Romanum.
Vägen dit har vi hamnat på en oerhört trafikerad gata, men vi söker oss in i gränderna.  Vi har fortfarande fint väder och hittar en uteservering med plats i vårsolen, där vi kan avnjuta förmiddagskaffe.
Efter besöket på FR är det dags för lunch, det blir min första pizza. Tunn  och frasig är den och inte helt min stil, så namnet på pizzerian lägger jag inte på minnet. Vi dricker en Valpolicella:
Tommasi Viticolteri Valpolicella 2010.
Det är den första 2010:an från Valpolocella som vi smakat.
Det här vinet är gjort på 60% Corvina Verones, 30% Rondinella och 10% Molinara.
 Färgen är åt det lättare röda. Svag doft av röda bär. Smaken har toner av röda bär,körsbär och svag örtig ton. Ett lättdrucket vin som inte sätter några djupare spår, men fungerar väl till våra pizzor.
Betyg 2+

På kvällen har dottern piggnat till såpass att hon följer med ut för att få sig en bit mat, denna vår sista kväll i Rom. Vi bokade bord i lördags på Osteria del Pegno. Tur var detta, för det var fullt trots att det var måndagkväll. Vi började med en tallrik bestående av skinka, hjort och gås. Fantastiskt! Sonen och jag åt en lammrätt som var magiskt god. Hustrun åt en saltimbocca och dottern en kycklingrätt. Resans bästa mat.
Ägaren rekomenderade husets vin som visade sig vara ett sicilianskt vin.
 Nero d´Avola. Trinacria 2007. 100% Nero d´Avola.
Ett tämligen enkelt vin. Färgen är djupröd. Doften är svagt bärig(mörka körsbär), lite blommig och i bakgrunden lite kryddig. Smaken: här kan kännas lite plommon, körsbär(mörka), kryddor och lakrits.
Det är inget fel på vinet. Det är enkelt och rätt gott, men vår mat krävde ett kraftigare, smakrikare och mer komplext vin. På notan står det 4.5 euro. Tittar man bara på priset så är väl detta så gott som ett fyndpris, men vi var ute efter något mer.
I väntan på desserten bjuds vi på italiensk sockerkaka modell större. God!
Jag tar en grappa till kaffet och sonen och hustrun tar en limoncello (inte sötsliskiga varianten utan en med lite sting i).
Vi har ätit 2 förrätter, 4 huvudrätter, 2 desserter, vin,öl, kaffe,grappa och för detta betalar vi 148 euro.
Billigt och högklassig mat. Besök detta ställe men boka bord!

Trötta och nöjda med sista kvällen tillsammans!

På tisdagen besöker sonen, hustrun och jag " Basilica  S Pietro". Lika magiskt som för 11 år sedan.
Dottern är så pass att hon kan arbeta på sin praktikplats.

Lite shopping hinns med innan vi äter en sista pastalunch på Mamas. En enkel lunch restaurant inte så långt från Petersplatsen och Vatikanen. Maten är god och pastan så klart perfekt tillagad. Ett sista glasvin till maten blir det. Casale del Giglio är producenten ( se Rom del 2) fast nu är druvan syrah. Vinet är gjort på 100% syrah.
Vinet har en djupröd färg med en ton av violet mot glaskanten. Doften är lite pepprig med toner av körsbär och blåbär. Smaken har fin frukt, lite örtig och tämligen lång. Tanninerna finns där och ackompanjerar väl till maten. Det här är bättre än deras merlot!
Betyg 3-

Vi tar hotellets "shuttle" ut till flygplatsen. Chaufören tar lite kringelkrokar för att undvika de värsta köerna, vilket bjuder på lite vackra vyer.

Arreviderci Roma!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar