lördag 2 april 2011

Ch9dP: Benedetti 2007 vs Xavier 2009

Romäventyret ligger färskt i minnet, men på hemmaplan märks det att våren är på gång.
Snödroppar på nordsidan i full blom liksom krokusarna på sydsidan. Tulpanerna har blivit ca en dm höga. Blodmjöl och råväck runt blommorna ska hålla rådjuren och hararna borta.
Palsternackorna som övervintrat gick det att plocka upp, däremot ställde tjälen till det när jordärtskockorna skulle tas upp.

På lördagkväll hade vi C o M (några av våra käraste vänner) på besök. Fläskfilégryta och till detta drack vi två chateauneuf-du-pape.
Båda vinerna luftades ca två timmar innan det var dags att börja avnjuta dom.

Benedetti 2007.
Ett vin som gjorts på organiskt odlade druvor, vilket betyder att de inte besprutas eller att konstgödsel använts. På samma vis odlar jag mina grönsaker.
Druvsammansättningen är 75% grenache, 15 % syrah, 5% cinsault och 5% mourvèdre.
Doften är fylld av körsbär(mörka) och en lakritston.
Smaken är fylld av frukt: katrinplommon,körsbär, björnbär, örter,lakrits och en liten chokladton. Här finns såväl behagliga tanniner som en trevlig syra. Allt harmonierar väldigt väl. Alkoholen ligger på 14%. Ett väldigt trevligt och smakrikt vin.
Vinet finns fortfarande kvar på SB för 299 kr.
Betyg 4.

Xavier 2009.
Druvblandningen här är 55% grenache, 35% mourvèdre och 10% syrah.
Grenache och mourvèdre stockarna är 75-90 år gamla. Alkoholhalten 14,5% vilket inte märks.
Doften domineras av mörk frukt och körsbär.
Smakmässigt känner vi en fruktkompott av plommon och hallon, kanske någon björbärssmak i bakgrunden. Vi känner också toner av viol, provencalska örter och någon liten krydda. Tanninerna som finns indikerar att detta vin kommer att klara sig bra de närmaste åren. Lite utveckling finnns det nog.
Vi tycker inte att det är någon markant skillnad på årgång 2007 och 2009. 2007:an var vår hus Ch9dP.
Detta är ett vin som fortfarande finns på SB för 219 kr.
Betyg 4.

Två mycket bra och trevliga viner som kommer att utvecklas bra de kommande åren. Det finns en lite mer elegans över Benedettin som motiverar det något högre priset.

Kommer årgång 2009 att kunna matcha årgång 2007 i södra Rhone? Det första intrycket av de fåtaliga 2009:or jag smakat pekar åt det hållet.

2 kommentarer:

  1. Kul med Benedetti, visste inte att den fanns på SB. Jag provade deras 09:a för en tid sedan och gillade verkligen balansen. Provade en uppsjö 09:or i veckan som gick, däribland La Janasses samtliga 09:or och tyckte att de var betydligt mer intressanta än 07:orna. Inte lika överväldigande utan visade upp mer balans och troligtvis bättre lagringspotential.

    SvaraRadera
  2. Ingvar!
    Tack för din kommentar och info om 09:orna.
    La Janasse gillar jag så det blir att hålla utkik efter dom när de blir tillgängliga på svenska marknade.

    SvaraRadera