fredag 8 april 2011

Les Obriers de la Peira 2008

För snart två år sedan blev jag för första gången bekant med viner från La Pèira en Damaisela. En producent av viner i Terrasses du Larzac i Languedoc. I månadsbrevet från Bristly Wine Club  gavs möjlighet att köpa deras tre röda viner. Jag köpte alla tre dock endast en flaska av deras prestigevin La  Pèira 2006. Jag har förstått av andra som provat bland annat  winepunker att den förmodligen har stor potential att utvecklas rätt.
Deras andra vin Las Flors provade jag såväl årgång 2006 som 2007 och var topp fem bland de viner jag drack 2010. Även detta vin provades av winepunk vars kommentare stämmer ganska bra med mina egna.

Deras tredje vin Les Obriers de la Peira köpte jag 5 fl av årgång 2007. Jag gillar verkligen det här vinet. Frukten och tyngden var perfekt. Den sista flaskan gick åt sent i höstas( innan jag började blogga om viner).
Det kan naturligtvis inte jämföras med Las Flors men ändå ett förbaskat gott vin.

I mars kom ett nyhetsbrev från Bristly att nu hade årgång 2008 anlänt av Obriers. Snabbt in på Systembolagets hemsida och en e-beställning var gjord. En vecka senare kom ett sms från "mitt" Systembolag att vinet fanns att hämtas. I tisdags som ackompanjemang till kvällens Champion League match togs den första klunken.
Vinet är gjort på 65% Cinsault och 35% Carignan. Druvor som jag inte har så stor erfarenhet av.
Jag häller upp två glas (stora) och sparar resten till morgondagens fotbollsmatch.
Färgen är mörkt röd.
Näsan möts omedelbart av en stor fruktig, örtig nöt doft. Jag låter glasen stå i en timma innan jag är där och sniffar igen. Doften har utvecklats en del och jag känner igen de mörka bären, nötterna har blivit mandlar och valnötter och bland kryddorna känns aningen anis.
Smaken är mjuk och len med tydliga mogna fruktinslag av bl a mörka körsbär, björnbär,örter och lite lakritsremmar. Eftersmaken är lång och härlig, men precis när jag tänker detta dyker i slutet upp en liten kärv smak: grön paprika. Detta stör mig något.
Dag två är vinet precis lika gott och maffigt och nu är den lilla kärva tonen längst bak i eftersmaken borta.
Dag tre är vinet fortfarande gott men nu är det inte lika fräscht som dag ett och två.
Sammanfattningsvis: ett mycket gott vin. Funkar till mat men klarar sig strålande på egen hand.
Årgång 2008 står sig lika bra som 2007. Kanske årets fotbollsvin?
Vinet finns att köpa i beställningssortimentet hos SB. 30 kr billigare än vad 2007 kostade är ju inte heller fel.
Bristlys viner ofta mycket sympatiskt prissatta.

Nu längtar jag bara efter Las Flors 2008.

Betyg 4

4 kommentarer:

 1. JC; 2008:an La Pèira tyckte jag var strålande när det provades för en månad sedan. Den är värd fånga om/när den dyker upp. Vad jag förstått så var årgången mer besvärlig än 2007 vilket kanske kan vara en anledning till ett något lägre pris? Det och naturligtvis en stark krona (som när jag tänker efter säkert är främsta anledningen).

  Kolla med Gabriel om det är möjligt köpa deras vita Deusyls också. Det är rysligt gott - och unikt. Större delen Viognier och resterande Roussanne, typ 75/25.

  Vad gäller det röda prestigevinet så gäller endast en sak; tålamod.

  Ha en bra helg!

  Niklas

  SvaraRadera
 2. Både Las Flors och huvudnumret är strålande 2008, trots årgången är alla hönsen hemma. Köp & lagra, det skall i alla fall jag göra, speciellt Las Flors som är med dansant än storebror.
  Dessutom, Deusyls är förvånande bra 2008, ren och snygg med syrorna på plats.

  SvaraRadera
 3. Tack för dina synpunkter Niklas!
  Visste inte att dom gjorde ett vitt vin. Jag ska så klart kontakta Gabriel. Har ett minne av att Rob lämnade en kommentar(jag tror det var på punkarns blogg) om att Las Flors 2008 skulle vara lite mer elegantare.
  Inväntar så klart både Las Flors och La Pèira!

  Hoppas ni får trevligt med Rieslingen i helgen!

  JC

  SvaraRadera
 4. Tack för din kommentar Erik!
  Jag ska kontakta Gabriel angående 2008:orna samt Deusyls.
  Då verkar också Robs kommentar om 2008 stämma väl överens med dina noteringar.

  JC

  SvaraRadera