onsdag 8 juni 2011

Accordini Amarone 2005

Efter djupdykningen i söndags var det dags att satsa på ett säkert kort. Vi valde en amarone inköpt hos producenten hösten 2009. Det var ett oförglömligt besök med en nästan magisk stämning på slutet.
Det började med att  Tiziano Accordini mötte upp utanför hotellet i Fumane(Costa degli Ulivi). Vi började med att besöka Accordinis nybygge någon mil rakt upp i bergen. Vilken utsikt!
Sedan källaren som nästan var klar. Pelare, valv mm gav känslan av att vara i det antika Rom. Vi drog sedan ner till byn Pedemonte för en provning.
På garageinfarten, i villaområdet, står ett par ståltankar. Vi kan verkligen tala om garageproducent.
Under villan i källaren startar en magnefik provning. Fadern Stefano uppenbarar sig när  vi är halvvägs in i provningen. Han är klädd i singel och kortbrallor och ger ett oerhört gemytligt intryck. Vi fick ett smakprov på deras prestigeamarone "Il Fornetto" 2001. Fantastisk. Vi smakade ytterligare två amarone - årgångarna 2004 och 2005 av deras standardamarone samt recioto, ripasso mm.
Vi kunde sedan köpa 2005. Det blev en sexpack. En av flaskorna drack vi för drygt ett år sedan. Nu var det dags för andra testet.

Stefano Accordini Amarone della Valpolicella 2005.
Druvor: Corvina Veronese 75%, Rondinella 20%, Molinara 5%
Färg: Djup granatröd färg.
Doft: En stor och stark doft där vi känner  körsbär, söta, röda bär, lite vanilj(endast behagligt).
Smak:  En sammetslen smak där den torkade frukten dominerar. Tydlig morellsmak, lite björnbär blandat med lite violstänk och på slutet en liten blommig ton där vi också anar lite nötter och mineraler. En lång och mäktig eftersmak där frukten spelar första fiolen och chokladmousse den andra fiolen.

Det finns lite syra som ger vinet en härlig fräschör. Ytterst elegant!
Ett vin man njuter fullständigt av. Gick suveränt i takt med vår sallad. Dag två,  på egen hand, förgyllde den fotbollsmatchen ytterligare.
En modern amarone av bästa kaliber. Hustrun och jag känner att detta är precis det vi söker i amaroneviner, som vi båda är så förtjusta i.

Betyg 5-.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar