fredag 10 juni 2011

Langhe Nebbiolo 2006, La Spinetta

På onsdagen kom de sista fröna ner i landet dvs majsfrön. Lite vattning, täckning med fiberduk för att driva på groningsprocessen och sedan är vi utlämnade till naturens villkor.
Vi hann mot kvällningen med den första spenatskörden, förvällning och sedan infrysning.
Vi åt en enkel grönsallad på spenat , ruccola och vanlig plocksallad. Detta var vad som fanns att tillgå i landet. Vi fyllde på med en avvocado. Grillade två kalkonostkorvar från Ingelsta. Från källaren hämtades en Nebbiolo. Det var ett tag sedan vi njöt av denna druva. Ni förstår lite mitt-i-veckan-mys.

Langhe Nebbiolo 2006, La Spinetta.
100% Nebbiolo så klart. Vinstockkarna är relativt unga 5-7 år. Vingården är Starderi, Neivi.
Vi provar vinet under tre dagar. De två första dagarna märker vi ingen skillnad, men dag tre har spänsten försvunnit och surkörsbären tagit över.
Färg: Rubinröd med brun-violetta nyanser.
Doft: Vi känner körsbär, lite svartavinbär, plommon och en liten blommig ton (rosor?)
Smaken: Gommen möts av en läskande syrlighet. Känns med en gång lite lättdrucket, men sen kommer frukten och bären. Vi känner körsbären och svartavinbären, kanske lite lingon och i den långa eftersmaken noterar vi såväl örter som aningens lakrits. Tillsammans med salladen märker vi inte så mycket av tanninerna, men när vi tar ett glas av vinet på egen hand poppar tanninerna fram. Inte så vassa bara trevliga och karaktärsbildande.
Så här är det första och andra dagen. Dag tre finns en slatt kvar i flaskan (som stått i rumstemperatur). Vi häller upp i ett stort glas:
Den läskande syrligheten är borta. Vinet känns betydligt mer strävt i eftersmaken, men övriga smaknoteringar från dag ett och två lever vidare.

Vi gillade vad fick dag ett och två. Vi tror inte på så mycket mer i en framtida utveckling.

Betyg 4-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar