tisdag 17 februari 2015

2007 Pinot Noir, Pegasus Bay

I helgen blev vi sugna på lite Pinot Noir. Vi kommer sällan särskilt bra överens med vinerna från Bourgogne, men desto bättre med PN-vinerna från Nya Zeeland. En av våra absoluta producenter därifrån är Pegasus Bay. Jag har tidigare hyllat årgång 2007  och 2008. Dags alltså för ett återbesök av 2007.an.


Pegasus Bay håller till i Waipara Valley, som ligger ganska långt norrut på Sydön.
Dom är ett litet familjeägt företag med ett ambitiöst "Sustainable Viticulture" program.
Just det här vinet har fått 18 månaders vila på franska ekfat (knappt hälften nya).

 Färgen har en mörk tegelröd ton.

Doften är ganska typisk Pinot Noir-aktig med en skön blandning av röda och lite mörkare bär, våt jord och lätta kryddor, i huvudsak vitpeppar.

Smaken är till en början alldeles ljuvlig med sin fina bärsmak, trevliga örter och lättsamma fat. Men!
Frukt- och bärsmaken  finns där bara precis i början. På något underligt sätt dunstar den bort och lämnar kvar en rejält örtig juice med ett stort inslag av saltlakrits. Visserligen frisk och med ett hyggligt tanninbett, men det var ju frukten och balansen mellan frukt och övriga smakattribut vi lovordade så mycket senast vi drack det.
Oj, vilken besvikelse.

Detta var vår sista 2007:a så vi får aldrig svaret på frågan: Flaskvariation eller åldrad?

Dock har vi ett par 2008:or. Vi måste undersöka en tämligen omgående. Vi återkommer då i ärendet.
Betyget rasar från en stark fyra, som aspirerade på en femma, till en medioker trea.

Betyg 3

Vår flaska kostade 329 kr, då vi köpte den på "Bolaget" i Ängelholm för några år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar