söndag 8 februari 2015

2010 Jadis, Domaine Leon Barral

Alla har vi våra favoriter bland viner. Nya årgångar av dessa favoriter är ofta självklara köp. Så är Vintankars förhållande till Amaroneviner. Läsare av denna blogg vet att det även finns ett antal producenter utanför Valpolicella, företrädesvis i Italien, men också i Frankrike,som vi bara måste ha senaste årgången av: Occhipinti, CascinaTavijn, vissa viner från Roagna, La Pèira, Le Vieux Donjon, vissa av Janasses viner osv. Nu har det tillkommit ytterligare en!

Titt som tätt inspireras jag av andra bloggare. Detta hände 2013, efter att vi läst detta. Vi köpte två flaskor av de båda Leon Barral-varianterna. La ner dom i källaren. Vi har sedan varit och vänt på dom, men låtit dom ligga kvar. På Instagram dök några korta positiva kommentarer upp om just årgång 2010. Vi gjorde slag i saken och drog korken ur en flaska i början på veckan. Vi följde vinet under tre dagar.

Det kan sägas med en gång att det var länge sedan ett helt nytt vin (för Vintankar) gav oss denna upplevelse. Vi kände oss riktigt nöjda med att ha tagit rygg på Finare Vinare. Även denna gång!

Domaine Leon Barral
Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc. Familjen Barrals vinhistoria går tillbaks till mitten på 1700-talet. Idag förfogar man över 27 ha vinmarker, där vinstockarna har en medelålder på nästan 50 år. Den som vill veta lite mer om Domaine Leon Barral kan läsa om ett ett besök Finare Vinare gjorde där 2008 och ett annat besök 2010. Av detta framgår att mycket av odlingsprinciperna stämmer överens med det som svenska FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) förordar.

Till det här vinet har använts druvorna Carignan Vieilles Vigne 50% och 40% Syrah från söderlägen samt 10% Grenache. Vinet har fått ligga till sig i ca två år på lite äldre barriquer.

Det är en doft av det lite större formatet med en härlig mörk frukt i centrum, men också en hel del blommor, köttsaft samt en pinjedunge i bakgrunden. Spännande!

Vilken smak! Vi blir alldeles begeistrade. Här återkommer den mörka frukten, nu i form av körsbär, skogshallon och plommon. Trevliga syror som skapar en läskande känsla. Örter, steniga mineraler och lite lakrits i avslutet. Tanniner finns där och uppför sig ytterst civiliserat.
Det här är bara så gott!

Slutsålt på "Bolaget", men när nästa årgång kommer, ja då står vi först i kön.

Vår flaska kostade 229 kr. Ett fantastiskt pis till ett lika fantastiskt vin!

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar