måndag 2 februari 2015

Lite Dolcetto tack!!

Dolcetto har blivit en druva som jag med jämna mellanrum återkommer till. Jag finner en fascination i dessa lite enklare och slankare viner, som gör sig så bra till den vardagliga maten.

2010 Dolcetto di Dogliani Superiore, "Vigna Tecc".
Producent är Poderi Luigi Einaudi. Vi befinner oss i Dogliani, en bit söder ut i Piemonte, någon mil söder om Alba. Just det här området är känt för sin Dolcetto.
Det här vinet består endast av dolcettodruvor, som kommer från vingårdens äldsta stockar dvs en ålder av 50+.
Vinet jäser på ståltankar och får sedan vila upp sig ett år på barriquer och stora ekfat, därefter några månader på flaska och så är vinet redo för marknaden.
Färgen har en djup rubinröd ton med lite violetta stråk.

Doften är frisk och nästan lite ungdomlig. Här finns massor av mörka körsbär och skogshallon. Lite örter och och så en tydlig arom av violer.

I munnen är vinet slankt och aningens småstramt. Det senare gäller framför allt då det dricks på egen hand. Bärsmaken drar mer åt röda bär än vad doften signalerade. Lite lätta örter, ett trevligt mineralsting och med en eftersmak som är medellång. Just i avslutet får vi en dos mandlar. Syran är påtaglig, men blir aldrig ansträngande. Tanninerna biter som sig bör  och de gör detta på ett ytterst behagfullt sätt.

Vi gillar verkligen detta. Vinet köptes på "Bolaget" för 129 kr, men är slutsålt sedan en tid tillbaks.

Vi har en viss faiblesse för Dolcetto. Visst är det som oftast enkelt och okomplicerat, men det har sin charm. Det är en charm som Vintankar uppskattar.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar