fredag 13 februari 2015

Bröllopsdag. Champagne och hummer samt ett glas Amarone

Ja, så har det då det gått 30 år sedan hustrun och jag en fredag eftermiddag besvarade  frågan med JA i Göteborgs Rådhus. Vi firar den såsom vi gjort de senaste tjugo åren dvs med hummer och champagne. De senaste 10 åren har det tillkommit ett glas amarone till osten.

Bollinger Special Cuvée Brut.
Här är druvmixen 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay samt 15% Pinot Meunier. Över 80% av druvorna kommer från Grand Cru och Premier Cru gårdar.
Första jäsningen sker på ståltankar och små gamla ekfat som är fem år eller äldre. Dom tillsätter 55 % vin från tidigare skördeår, varav 10 % är "reservvin" som lagrats i upp till 15 år på magnumbuteljer.

Du som vill veta lite mer om Bollinger och deras andra viner klickar på länken till Champagne och mat, där det finns en mycket bra sammanfattning av deras verksamhet.Det doftar av gul frukt främst äpplen, plommon och lite citrus.  Lägg till mariekex och ytterst lätt rostade brödskivor så är doftbilden i det närmaste komplett.

Smaken är frisk med behagfulla syror. Självklart är det torrt, men inte knastertorrt.
Vi känner gula och röda äpplen som har börjat mogna, lite grapefrukt som drar mot blodgrape, gula plommon och faktiskt ett litet pikant inslag av pinjeträd.
 I eftersmaken kommer det fram nötter, rostat bröd och en trevlig nougatsmak.

Det här är helt enkelt "görgott".
Halva flaskan går åt på söndagskvällen. Resten förgyller vår måndagskväll efter ett hårt spinningpass. Nu framträder lite mognadstoner, men i övrigt lika fräscht och läckert.

Betyg 4++

På "Bolaget" kostar det 441 kr.


Kvällen av slutas med  ett glas amarone och lite hårdost. Nu talar vi AMARONE. En av de fem bästa jag druckit.

2004 Il Fornetto, Stefano Accordini.
Detta är Accordinis prestigeamarone.
Vingården Fornetto ligger lite drygt 200 m över havet i utkanten av Negrar.
Vinet görs på 75% Corvina Veronese och 25% Corvinone. Druvorna skördades sista veckan i september och får sedan ligga och torka i 140 dagar. Vinet har fått ligga till sig runt 36 månader på nya fat av fransk ek från Allier och Never. Slutligen har vinet fått ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Jag har provat Il Fornetto endast en gång tidigare och det var vid ett besök med Clubamarone hösten 2009.
Accordini hade då fortfarande sin huvudsakliga verksamhet förlagd i Pedemonte, San Pietro in Cariano. Nu har dom flyttat upp i bergen lite nordväst om Fumane. Jag gjorde ett nytt besök i juni 2012, vilket jag skrivit om här.
Vi öppnar den här flaskan på lördagskvällen och smakar av den genom att hälla upp två glas, som får stå i ca två timmar innan vi njuter av det. På med korken och vinet få stå svalt tills det blir söndagskväll. Det är faktisk dag två som det är som allra bäst. Ja, rent av magiskt!
Direkt efter upphällningen är vi där och doftar. Nästan en besvikelse. Lite instängd doft med tydliga lakrits-, choklad- och svaga körsbärsindikatorer.

 Efter två timmar i glasen har det hänt en hel del och dag två är det precis den doftbomb vi längtat efter. Instängdheten är som bortblåst och ersatt av en intensiv fruktig doft.
Kan en doft vara mörk? I så fall stämmer det på Il Fornetto: mörk frukt, choklad, lakrits, tobak och aningens torkad frukt. Samtidigt finns det en ljusare blommig framtoning i bakgrunden.
Ljuvligt!!

Smaken är gigantisk. Kraftfull och ändå ytterst elegant. Det står 16% på flaskan. Kan inte vara möjligt. Alkoholen är så snyggt integrerad i frukten att den nästan inte känns.
Vi känner söta mörka körsbär, solmogna björnbär, fikon och kakao i den första anstormningen. Inte allt på en gång utan snarare ligger smakerna som lager på lager.
Mjukt och sammetslent, men ändå finns en friskhet tack vare en välkalibrerad syra.
Eftersmaken är formidabel. Lång, lång............
I den noterar vi lite torkad frukt, mera mörk frukt och en del inslag av fat. Och så lite sötlakrits på det.

Hustrun och jag älskar bara detta. Ett perfekt vin för att fundera över världen och vart vi är på väg. Eller till en Champions League-final. En bit parmesan utgör ett gott tillbehör. Till mat i övrigt är det inte lika lätt.

Den svagsinte, tanninmasoschisten eller den fatallergiske ska nog inte göra sig besvär. Den som älskar fruktbomber och tål lite fruktsötma, gillar smakrika viner och tål en del ek, ja för dom vilar himmelriket runt hörnet.
Vår flaska kostade 56 euro när vi köpte den på Accordinis gård 2012. Den som är lycklig ägare till några 04:or ska nog börja tulla på sitt förråd. Den är på sin absoluta topp just nu!

I maj blir det ett nytt besök hos Accordini i sällskap med övriga Clubamaroneresenärer.

Betyg 5


2 kommentarer:

 1. Grattis till 30 år! Det är stabilt! Får väl göra ett nytt försök med den där Amaronen... ;-)

  SvaraRadera
 2. Tack Ulf!
  Ja, faktiskt har det varit 30 riktigt stabila och underbara år.
  När man kommer till amarone, då blir jag sällan objektiv. Jag älskar ju detta vin, men jag har en sida som även njuter av de betydligt slankare vinerna från Etnas sluttningar eller Piemontes kullar.
  Det finns mycket gott där ute!

  SvaraRadera