måndag 10 juni 2019

Leon Barral, Castiglion del Bosco och Stefano Amerighi

Härom kvällen var det dags för lite blindbock med brodern, svägerskan och deras vuxna barn. Med lite ledtrådar lyckades dom hyfsat bra att placera vinerna. Samfällt var omdömet "väldigt goda viner". Även om det var så att Leon Barral blev lite av kvällens vinnare.


2013 Valinière Leon Barral
Vi befinner oss i den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc. Familjen Barrals vinhistoria går tillbaks till mitten på 1700-talet. Idag förfogar man över 27 ha vinmarker, där vinstockarna har en medelålder på nästan 50 år. Den som vill veta lite mer om Domaine Leon Barral kan läsa om ett besök Finare Vinare gjorde där 2008 och ett annat besök 2010. Av detta framgår att mycket av odlingsprinciperna stämmer överens med det som svenska FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) förordar. Numer är dom certifierade som Biodynamiska odlare.
Leon Barrals vita vin har jag aldrig smakat, men deras basvariant Faugères har jag skrivit om här. Ett riktigt trevligt vin. Toppvinet "Jadis" har jag hyllat i såväl årgång 2010 som årgång 2013. Toppvinet "Valinière har jag druckit och hyllat årgång 2010 av. Ikväll provar vi årgång 2013 av detta vinet.
Valinière görs på druvmixen Mourvèrdre (80%) och Syrah (20%), som vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 15 och 30 år.
Vinifiering: Druvorna pressas försiktigt i en gammal vertikalpress, de olika druvorna vinifieras separat, omdragning sker med hjälp av tyngdkraft. Lagras mer än två år i huvudsakligen äldre barriques och ca 10% nya fat.

Ett fantastiskt vin som tar hela församlingen med storm. Ingen har testat det förut och har nu fått en ny favorit.
Doften är präglad av den mörka frukten, de varma medelhavsörterna, den florala tonen samt aningens blodig biff. Kanske inte så stor, men ändå väldigt tydlig.
I munnen känns det fortfarande ungt, men ändå med god tillgänglighet. Den fina syran ger en bra friskhet. Det finns en läcker mörk frukt med tydliga inslag av körsbär, sv vinbär och blåa plommon, men med en liten syrligare fruktton finns i bakgrunden. Körsbär och tranbär? En hel del örter och kryddor kan vi notera. Visst finns här lite svartpeppar. Krita och steniga mineraler bockas av. Någon liten ton av viol. Tanninerna smånafsar runt i gommen på ett behagfullt sätt. Eftersmaken är något längre än medel.
Ett enastående vin som skänker stor drickglädje just nu och kommer säkert göra så i många år framöver.
Betyg 5-
Dessvärre verkar vinet slutsålt på SB. Runt 400 kr fick vi betala, då det begav sig. Mycket pengar, men värt varenda krona.


2013 Brunello di Montalcino, Castiglion del Bosco
Detta vinet är månadens vin (juni 2019) på forumet finewinesNi som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar. Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar samt lägger en röst i omröstningen.
Egendomen ligger nordväst om själva staden Montalcino och är på 2 000 ha, men endast 62 av dessa är planterade med vinrankor. De 62 ha består av två olika vingårdar Capanna (42 ha) och Gauggione (20 ha). Båda sköts enligt ekologiska principer. Tre olika Brunello finns i deras portfölj, en Rosso di Montalcino, en vino Santo, ett vitt vin (Chardonnay) samt ett IGT-vin som är gjort på fyra olika Bordeauxdruvor.

Vårt vin kommer från vingården Capanna. Vinifieringen sker på ståltank under 18 dagar, därefter dras vinet över till 225 l franska ekfat (varav 30% nya), där det får mogna under 24 månader.

Ett ungt vin som inleder med en mycket diskret doft, dock tar den sig ju längre tid den fått i glasen. Vi kan känna läder, lite jord men framförallt en hel del körsbär, mörka plommon, skogshallon samt tydliga toner från de rostade faten.
I munnen tycker jag inte att det riktigt vill bjuda upp. Visst kan vi ana oss till att under ytan finns en hel del smaker som pockar på att ta sig fram, men orkar inte riktigt utveckla sig.
Vi tycker oss ana inslag av såväl lite mörka bär (körsbär, plommon, skogsbär) som lite syrliga, ljusa (körsbär, tranbär).
En viss kryddighet noteras. I avslutet både espressokaffe och mörk bitter choklad. Ordentlig syra och tanniner som är på hugget. Det här vinet behöver luftas ordentligt och några år i ryggläge i källaren tror vi skulle göra gott.
Betyg 3+


2015 Syrah, Stefano Almerighi
Producenten Stefano Amerighi är en relativt ny producent. Hans vingård ligger i Cortona, några mil rakt öster från Siena. 2002 planterade han 8 ha med Syrahstockar. Syrah är väl inget man förknippar direkt med Italien, men just Cortona har blivit känt för sina Syrahviner. Det finns dokumenterat att odlingar med Syrah har funnits i lite mer än 200 år i Cortona.
Förutom de 8 ha med vinodlingar har Stefano, som den inbitne biodynamiker han är, planterat 2 ha med blommor, örter och fruktträd. Det går även vita Chianina-kor på markerna.
Vingården är indelad i många små plotter. Varje plott skördas och vinifieras för sig. Jag har själv aldrig varit där, men enligt importören (Bristly Wine) så är färg, doft och smak väldigt olika för varje liten plott.
Det här vinet är gjort på Syrah till 100%. Vinet har fått klarna på naturligt sätt genom att under 14 månader fått ligga på en kombination av cement- och ekfat. Årsproduktionen av det här vinet ligger runt 9 000 flaskor.
Jag har tidigare druckit årgångarna 20102012 och 2015. Klicka på respektive årtal så kan du läsa mina tankar om de årgångarna.

En trevlig doft möter oss, där mörk frukt, läder, jord och tobak dominerar. Vi kan också notera försiktiga inslag av  järnslöjdsal, blodig biff, aningens svartpeppar samt unset viol.
I munnen är det ett hyfsat kraftigt vin med massor av mörka bär främst björnbär, slånbär, blåbär och blåa plommon. En finstämd samling kryddor piffar upp anrättningen (främst svartpeppar). I eftersmaken en del mörk choklad, mera mörka bär, lagerblad och svartpeppar. Vinet har en bra uppfriskande syra. Tanninerna är alerta utan att bli alltför närgångna.
Återigen imponeras jag av det här vinet. Och visst har det utvecklats på de nio månader som gått sedan jag senast drack det. Lite mer avrundade tanniner, bibehållen syra och ett mer markerat djup i smakerna.
Betyg 4+
På SB kostar det 269 kr, men är rapporterat som slutsålt. Håll utkik efter när nästa årgång lanseras blir mitt råd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar