måndag 17 juni 2019

2017 Marsanne, Tahbilk

Så återvänder vi till ett vin som vi inte druckit på mången god dag. Faktiskt är det närmare sex år sedan sist. Det fanns en tid då det här i det närmaste utgjorde vårt "husvin". En kan fråga sig "varför har det blivit på detta viset?" Det troliga svaret är att det föll ur det ordinarie sortimentet och därmed ingen påminnelse, då jag besökt en SB-affär. Fast jag beställer mycket via internet har jag ändå "glömt" lägga en beställning. Måste åtgärdas.
Det är inget stort vin. Det har heller aldrig varit något stort vin. Mer ett slags basvin. Fasligt gott i all sin enkelhet och utvecklas på ett trevligt sätt med lite ålder.
Tahbilk ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne. Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927. Vinet är till 100% Marsanne. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur i tankar av rostfritt stål. Därefter får vinet vila ett par månader innan det stabiliseras och buteljeras. 

Färgen går i en gulaktig ton med lite skira grönaktiga stråk.

Doften är tämligen stor och behagfull med massor av tropisk frukt : mango, papaya och ananas. Gula äpplen, lite citrus och inte minst en blommighet av kaprifol förgyller intrycken. Lägg därtill aningens lerskiffer, honung och tövädervåta yllevantar, så förstår ni att det är en ovanligt komplex doft för ett vin i den här prisklassen.

Smaken har precis som doften en bra komplexitet. Det startar upp med citrus, gula äpplen och tropisk frukt. Det fylls sedan på med kryddor, någon liten rökighet, lerskiffer och honung. Det hela balanseras av en trevlig syra. Eftersmaken är något längre än medel.
Ja det blir att beställa några flaskor till. 119 kr kostar vinet i beställningssortimentet, vilket måste anses som ett väldigt bra pris.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar