fredag 14 juni 2019

2013 Slatnik, Radikon och cider från Famille Dupont

Vintankar är inte så bevandrad bland de oranga vinerna. Några har vi smakat och gillat. Första gången vi smakade ett orangt vin vart vi lite konfunderade. Det smakade inte som vi vant oss att vin ska smaka. Det krävs nog en viss tillvänjning.
En av dessa underbara eftermiddagarna i förra vecka veckan öppnade vi det här vinet.

I det nordöstra hörnet av Italien ligger vinregionen Friuli-Venezia Giulia. Runt byn Gorizia, inte långt från gränsen till Slovenien, hittar vi producenten Az. Agr. Radikon. Ambitionen är att producera vin som är så naturligt gjorda som möjligt: Spontan jäsning, minimal tillsats av svavel, ingen filtrering etc. Det här gör också att vinerna skiftar mellan årgångarna, vilket precis är deras syfte. Varje årgång ska vara påverkade av det aktuella årets förhållanden.

Det här vinet är gjort på druvorna Chardonnay (80%) och Tokai Friulano (20%). Tre veckors skalkontakt och ett års lagring på stora ekfat. Dessa båda ting ger ett vin med en färgnyans som går i en mörk-orange ton som drar åt bärnsten.

I doften känner vi mogen fallfrukt, lite bokna äpplen, aningens citrus, aprikoser, nyponros, någon liten kryddighet samt regnvåt grusgång. En ganska så komplex doft. Lite annorlunda  än den gängse vindoften, så visst triggas smaklökarna och fantasin igång.
I munnen får vi ett vin med en fin balanserad syra som ger vinet en härlig friskhet.Vi kan känna övermogna gul/röda äpplen, lite röd citrus, en hel del aprikoser, någon persika, en viss kryddighet och så en hel drös av steniga mineraler. Törstsläckande och hyfsat lättdrucket. Visst blir vi nyfikna på att botanisera mer bland de oranga vinerna efter detta.
Betyg 4
Just nu verkar det inte finnas på SB. Vår flaska köptes för något år sedan och kostade då runt 270 kr.
2015 Cuvée Colette, Famille Dupont
Jag dricker verkligen inte cider så ofta. Den här flaskan förärades vi av de goda vännerna Stig och Anki efter en resa dom gjort i Bretagne.


Destilleriet och musteriet Domaine Dupont är en av de anrika producenterna i Calvadosdistriktet Pays d’Auge. Med en tradition sedan 1887 har här utvecklats årgångscider, pommeau och calvados på ett gods om 30 hektar äppelodlingar av finaste kvalitet. Familjeföretaget har under ledning av Etienne Dupont och hans barn Jerome och Anne-Pamy sedan 1980 moderniserats och växt både till yta och kapacitet. Den största delen cider och calvados går idag på export och kännetecknas av hög kvalitet, elegans och smaker fulla av uttryck.
Källa: Importören Cask Sweden AB

100% äppeljuice som fått jäsa på ståltankar. 27/7 2016 buteljerades den jästa musten och fick jäsa en andra gång på flaska. Degorgeringen ägde rum 5/9 2017

I doften en hel del övermogna äpplen av någon grön sort. Fin brödighet. En del trevliga toner av citrus men också någon liten exotisk frukt.
I munnen är det en mycket torr cider (precis i min smak) med en härlig friskhet. Gott om lite bokna äpplen, citrus, mineraler både steniga och framförallt med skolkrita (för er som minns detta). En tydlig ton av nybakat bröd samt någon exotisk frukt. 


Vi drack den på eftermiddagen den heta nationaldagen 6 juni. Vi upplevde den både svalkande och törstsläckande med en stor portion charm. Väldigt mycket karaktär gjorde att vi tog den i små klunkar, men oj vad fort flaskan tog slut.
Detta är ju något helt annat än de sötsliskiga svenska varianter vi smakat. Den här dricker vi mer än gärna igen.
Betyg 3++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar