tisdag 4 juni 2019

2006 Amarone Corte Sant Alda

Till någon av vårens CL-matcher drack vi en amarone från Corte Sant Alda. Tidsbrist gjorde att det förblev obloggat fram tills idag.
Deras vingårdar ligger nordöst om Verona i den lilla byn Mezzane di Sotto.
Den ägs av Marinella Camenari, som också är vinmakare. Hon uttrycker sin filosofi som "Det är min skyldighet att söka själen i denna plats och min målsättning är att vi aldrig ska utsätta rankorna för spänningar. Vi ska vara ett stöd för dem och när de behöver assistans finns vi där med naturliga hjälpmedel."
Vingården etablerades 1970 och det har pågått ett ständigt förändringsarbeteDom tillämpar idag biodynamiska odlingsmetoder och Marinella är övertygad om stjärnbildernas betydelse för slutresultatet. Hon anger att det här är ett naturvin.
Idag förfogar man över drygt 16 ha och har en årsproduktion på 85 000 flaskor.
Det görs en Soave, en basvalpolicella, en ripasso, en superiore, ett rosévin samt en recioto förutom de två amaronevarianterna. 
Vi dricker ikväll deras standard amarone, men det görs också en prestigeamarone med namnet Mithas. Av standardamaronen görs det knappt 15 000 flaskor. Prestigeamaronen Mithas görs det bara runt 1 000 flaskor av och endast exceptionellt bra år.

 Källa www.vinovativa.se 

Druvblandningen är 40% Corvina Grossa, 40% Corvina och 20% Rondinella.
Marinella Camerani torkar sina druvor på traditionellt manér i träbackar helt utan temperatur- eller fuktkontroll. Tack vare erfarna skördearbetare, som kritiskt väljer endast de bästa klasarna samt de svala vindarna från Lessinibergen undviks eventuell röta helt.
Därefter övergår processen till det toppmoderna vineriet, där de torkade druvorna i februari får jäsa med naturliga jäststammar i öppna, franska träkar.
Corte Sant’Alda lagrar sin Amarone enbart på franska ekfat (5/25 hl) under cirka fyra år.


Det är en stor och smått förförisk doft, som strömmar mot oss. Här finns mörka körsbär, solmogna björnbär, katrinplommon, en del torkad frukt och en nätt liten örtsamling. Det är en ren njutning bara att sitta lukta på det här vinet.

Smaken är stor, kraftig och komplex. Inte allt på en gång mera lager på lager. Det första vi slås av är den komplexa mörka frukten, där så klart de söta mörka körsbären är i centrum. Livligt påhejad av björnbär blåa plommon, lite blåbär och och några mörka skogshallon.
Det finns en snygg samling örter och kryddor i små väl avvägda portioner. Lite kakao och en del torkad frukt. Syran finns där och skänker friskhet, vilket är nödvändigt för att det här inte ska gå åt det syltiga hållet. Lena och mjuka tanniner bjuder ett försiktigt motstånd.
Eftersmaken är formidabel. Stor, lång och utdragen med mörk frukt, lite kryddor och med en diskret ton av russin. Alldeles i avslutet kommer den mörka chokladen, körsbärskärnor och unset espressokaffe med en liten bitterhet som det ju ska finnas i en kvalitetsamarone.
En riktigt bra amarone och ett fantastiskt vin
Betyg 5-
Dessvärre verkar den inte finnas på "Bolaget".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar