fredag 7 juni 2019

Tre roséchampagner: Paul Déthune, Paul Bara och Alfred Gratien

Vårvädret blev ju lite omvänt. I april hade vi majväder och i maj hade vi aprilväder. Några tillfällen att sitta i solen och njuta av roséchampagner blev det allt.

Första lördagen i april besökte vi vännerna Stig och Anki. Efter en underbar promenad i det fina vårvädret blev det en stund på altanen. Vi hade säkert över 20 grader. Vi blev bjudna på en sagolik champagne.

Paul Déthune
Ni som följt bloggen ett längre tag vet att detta är en av mina absoluta favoriter i champagnevärlden. Storverk från en liten familjeproducent, som få kan mäta sig med. Åtminstone i vår värld.
Dom lyckas att ur sina 7 ha runt byn Ambonnay få till små underverk. Odlat vin har dom gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på tio olika cuvéer gör dom. Jag har provat Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Rosé, Cuvée Prestige, Millésime 2008  och L´Ancienne 2008. Rakt igenom fantastiska cuvéer.

Den är en champagne gjord på Pinot Noir (80%) och Chardonnay(20%). I basen är det vin från 2015. Ungefär 50% är s k reservvin. Den degorgerades i juli 2018. 

Det här är en alldeles underbar roséchampagne. Den har blivit min absoluta favorit.

Färgen går i en laxrosa ton.
En frisk doft av röda bär, en lätt kryddighet, sommarrosor och regnvåt grusgång.
Fast det är nog smaken vi ändå faller för. Den härligt förförande friskheten och de lite syrliga jordgubbarna i sällskap med smultron, lite hallon, tranbär och ljusa körsbär är alldeles oemotståndlig. Lägg till röda citrusfrukter, sten- och kritmineraler samt en liten pikant örtighet och så ett avslut med blodgrape. Bara så gott!!
Betyg 5-


Paul Bara
De första dagarna i april bjöd på ett vårväder som mer påminde om försommaren. Forsythian lyser alldeles gul hos grannen. Sädesärlan hoppar runt på våra hustak och letar efter möjliga ställen att bygga bo på. Dags att inta roséchampagnen på kyrkbänken utefter ladugårdsväggen. Våren är här!!
Så här lyrisk var jag denna ljuvliga aprildag, som också var en dag där ett glas roséchampagne kändes helt rätt.
Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha)  vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin. Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.

Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specefik årgång och den andra hälften är s k reservvin. Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.

En härlig champagne som visserligen inte når Paul Déthunes höjder, men är ändå fasligt god.
I doften hittar vi en samling röda bär, lite blodapelsin och en läcker lite småpepprig ton.
I munnen är det massor av röda bär. Det börjar med smultron och körsbär och efterhand tillkommer både jordgubbar och hallon samt några små stänk tranbär. Syrliga röda äpplen bygger tillsammans med citrus, steniga mineraler och något litet inslag av nybakat bröd upp den här champagnen till något stort. I avslutet en liten bitterhet som för tankarna till blodgrape.
Den här halvflaskan känns väldigt drickmogen. Törstsläckande denna vackra vårdag!
Betyg 4


Alfred Gratien
Alfred Gratien har en historia som tog sin början 1864 i Épernay. Den egna egendomen är på 1,56 ha, men dom samarbetar med cirka hundra odlare (sedan årtionden tillbaks). Sju olika cuvéer gör dom. Jag har förutom den här roséchampagnen även druckit  2008 Cuvée Paradis (den var alldeles sagolikt bra) samt 2004 Brut Millésimé som även den var riktigt hygglig.
Ansvarig för själva verksamheten är idag Nicolas Jaeger, fjärde generationen champagnemakare hos Alfred Gratien.
Vinet är gjort på druvorna Chardonnay (56%), Pinot Noir (23%) och Pinot Meunier (21%). Basårgången brukar utgöra 50% och resten är en blandning av gamla årgångar. Den här flaskan har 2012 som basår.
Musten från första pressningen jäser till ett basvin i ekfat om 228 liter, som tidigare använts fyra gånger till Chablisviner. Rosévinet skapas genom att tillsätta Pinot Noir-vin, ingen saignée. Vinet genomgår ingen malolaktisk jäsning. Efter andra jäsningen på flaska ligger vinet på jästfällningen i minst 48 månader.


En mycket trevlig doft möter oss tämligen omgående efter att korken avlägsnats. Här finns jordgubbar, smultron, mandariner, blodapelsiner och röda vinbär. Stendamm och regnvåt grusgång är påtagligt. Lite rosor finns i bakgrunden liksom kryddor och rostat bröd.
Smaken är frisk, stor och ganska så kraftig med samma röda bär som vi noterade i doften. Det vilar en slags elegans över den här rosén samtidigt som den har en stor komplexitet. Övermogna röda vinbär, mandariner, blodapelsin tillsammans med de mer vanliga tonerna från smultron, hallon och jordgubbar skapar en bottenplatta. Det fylls på med röda äpplen, rostat bröd, steniga mineraler, lite örter och kryddor. I det hyfsat långa avslutet får en läcker bitterhet från blodgrape. En storslagen champagne.

Betyg 4+



Vi summerar det hela som tre riktigt bra roséchampagner, där Paul Déthunes variant vinner knappt före Alfred Gratien.
Utav dessa tre är det endast Alfred Gratien som finns på "Bolaget" för 395 kr. Paul Déthunes är privatimporterad för 425 kr, medan Paul Baras var en halvflaska köpt av Franska Vinlistan. Halvflaskorna verka slutsålda, men en helflaska kostar 359 kr.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar