måndag 2 september 2019

2008 La Pierre Noire, Saint Jean du Barroux

Det har nu gått mer än fem år sedan jag var på en oförglömlig vinträff med Philippe Gimel ägare och vinmakare till Saint Jean du Barroux. Du kan läsa om det mötet här.
En kväll för någon vecka sedan drog vi korken ur vår sista flaska La Pierre Noir från året 2008.

Vingården ligger på sluttningarna vid Mount Ventoux. Det är här som en av de klassiska etapperna i Tour de France går. Vingården är ekocertifierad. 
Druvblandningen är runt 85% Grenache och 15% Syrah. Druvorna är mycket små och därmed blir smakerna väldigt koncentrerade och tanninerna tuffare. Vinet har fått tre år på cement- eller emaljtankar och ett år på flaska för att nå en mognadsgrad som marknaden kan uppskatta.

Till vänster har vi Mount Ventoux. Till höger
Les Dentelles de Montmirail. I mitten Le Barroux.
Ett underbart vin, som nu utvecklat hela sin potential. Det är inne i en alldeles underbar drickfas just nu.

Doften är hyfsat stor och packad med mörka bär, örter, stendamm och aningens lakrits.
I munnen finns en välutvecklad smak av mörka bär. Vi kan känna främst mörka körsbär och björnbär, men även lite blåbär och några hallon. Örterna är påtagliga och spelar stor roll i vinets komplexitet. Steniga mineraler noteras och i eftersmaken en omgång av sötlakrits, svartpeppar, kanel och lagerblad. Syran är fortfarande alert samtidigt som tanninerna rundats av rejält sedan jag senast drack det här vinet ( för fyra år sedan). Inte så att vinet blivit mesigt utan mer att bettet blivit elegantare.

Betyg 5-

Jag köpte det här vinet under 2013 på SB för 271 kr. Detta var min sista flaska. Det hade inte gjort ont att haft några fler flaskor i källaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar