lördag 14 september 2019

2015 Di Fatto Monferrato Rosso

I början på augusti släpptes det här vinet. Jag klickade hem ett par flaskor och häromkvällen var det premiär för årgång 2015. Jag har tidigare druckit årgångarna 2010 och 2012. Klickar du på resp årtal så får du mina tankar om just den årgången
Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Vi befinner oss i Monferrato i Piemonte.  Vinet är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år. Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 225 hl stora ekfat.
I doften noterar vi lite jord och läder, men framförallt en samling mörka bär. Här finns också, fast i mindre portioner, lakrits, violer och rosor, lite kaffe och kakao.

I munnen är det de mörka bären: blåbär, lite svarta vinbär, körsbär och slånbär som initialt gör sig påminda, men lite rödare bär noteras såsom lingon och tranbär. Här finns också inslag av örter, steniga mineraler, rosor och violer, lakrits och aningens kokos.

Det är ett ganska fylligt vin med en frisk smak och med tanniner som inte bara nafsar utan även med ett gott bett, men det går aldrig över gränsen och blir besvärande.
Det är kanske inget vin för den fina middagen utan istället perfekt för vardagsmaten av lite rustikare karaktär.
Betyg 4-
Vinet är köpt på Systembolaget för någon månad sedan. Det kostade 150 kr. Det är slut i weblagret, men det finns ett antal flaskor i 30 olika butiker spridda i vårt land. Du vet väl att du kan ringa till "din" butik och be att dom plockar hem någon flaska från de andra butikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar