fredag 6 september 2019

As Sortes från Spanien och Massifitti från Italien. Två minnesvärda vita viner.

Så klart blev det några vita viner under sensommaren också. De mest minnesvärda är ett spanskt och ett italienskt.

2016 As Sortes
Detta är ett vin på druvan Godello från Rafael Palacios. 2004 startade han eget i Valdeorras, där han köpte upp gamla nergångna vingårdar. Han odlar där druvan Godello på terraserade områden som ligger 600 m ö h. Geografiskt befinner vi oss i den sydvästra delen av Galicien
Vingårdarnas höga läge, det svala klimatet och den långa växtsäsongen ger druvorna en stark koncentration och möjliggör viner med mer struktur. Ekologisk odling med inslag av biodynamiska principer tillämpas.  Idag gör dom fyra olika cuvéer:  O Bolo (instegsvinet), Louro, As Sortes och Sorte o Soro.
As Sortes kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 35 och 92 år. Jäsningen sker med naturlig jäst på 500-liter stora ekfat. Vinet får sedan mogna i sju månader på samma ekfat.

 Det har nu gått ett år sedan jag senast drack det här vinet. Det har inte hänt så mycket på det året. Det är fortfarande samma fantastiska vin och har samma friskhet och fräschör. Ett vin som vi verkligen tagit till oss.

Doften är präglad av gula äpplen, lite citrus, en del gula stenfrukter, regnvåta stenar, tydliga örter och några enstaka nötter.

Smaken är komplex och med en härlig syrlighet. Vi känner en del citrus, en äppelkompott på såväl gröna som gula äpplen, lite örter, en del gula stenfrukter läs persika, plommon och nektariner. Inslaget av stenaktiga mineraler är påtagligt. I eftersmaken tillkommer lite rostade mandlar. Syran är magisk. Allt förpackat på ett ytterst elegant vis. Så in i bänken gott blir vårat omdöme.
Betyg 4+
Vinet är inhandlat på hösten 2017, då vi besökte Spanien. Vi betalade 36 euro plus svensk alkoholskatt.


2014 Massifitti från Suavia
Du som vill vet lite mer om producenten kan läsa detta inlägget från 2015.
Massifitti är gjort uteslutande på druvan Trebbiano di Soave. En gammal druvsort som var på väg att glömmas bort, trots att den odlats just i Soave under några tusen år.
Massifitti görs på druvor från vinrankor som är dryga tio år gamla och som kommer från en vingård belägen på en höjd av 300 m över havet. Jordmånen är vulkanisk, vilket också kan spåras i det mineralrika vinet.
Druvorna pressas direkt efter skörd. Musten separeras från skalen och får jäsa i ståltankar utan skalkontakt. Temperaturen sänks så att malolaktisk jäsning undviks. Vinet får sedan mogna i femton månader på ståltankar innan det buteljeras.



Det här är vår sista flaska av det här vinet från årgången 2014. Det är ju ett vin som ska drickas hyfsat ungt, så lite nyfikna är vi hur det klarat sig. Redan då vi drar korken och tar den första lilla smutten känner vi oss lugna. Här finns en härlig friskhet och en god fräschör.
I doften hittar vi en hel del citrus och gul/gröna äpplen. Den läckra mineraltonen av sten-kalk-vulkan jord finns där alltjämt även om den med åren blivit lite nertonad. Lägg till gula päron, örter och gula stenfrukter så blir bilden komplett.
I munnen kanske inte krispigheten är lika tydlig längre, men visst kan vi ana oss till den. Gula äpplen, limeskal, persika, lite plommon, en viss örtighet och så aningens  honungsmelon. Den typiska mineraliteten (sten, krita,skiffer) är precis som i doften lite på retur, men ändå såpass tydlig att den inte går att missa.
Ett väldigt gott vin!
Betyg 4
Vi har köpt det här vinet genom privatimport och betalade då runt 13 euro plus 20 kr i svensk alkoholskatt. På SB är årgång 2016 slutsåld. Den kostade 216 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar