lördag 21 september 2019

2012 Vaio en amarone från Masi i samarbete med Serego Alighieri

I början på augusti kom Vinunic med informationen att Vaio från och med september skulle prishöjas från 399 kr till 699 kr. En rejäl prishöjning på nära 75 %. Det skall också sägas att priset på det svenska Systembolaget på 399 kr är ett fantastiskt bra pris för oss vinkonsumenter. En sökning på wine-searcher visar att efter höjningen så ligger Vaio på samma pris som snittet i Europa. Till min förskräckelse upptäckte jag att jag missat köpa Vaio 2012, så det blev att slänga sig på telefonen och knappa in en order. Och det gick vägen. Fast nu verkar den vara slutsåld. Priset står att det fortfarande är 399 kr. Linda Appelgren hos Vinunic har svarat mig att p g a hanteringsstrul går prishöjningen igenom först i dec. Alla ni som gillar Vaio gå in på SB:s hemsida och lägg en bevakning, så kanske ni kan få tag på några flaskor före 1 dec, då prishöjningen slår igenom. Just nu står det att den ska gå att beställa igen den 21 september.
Ni som följt min blogg en längre tid vet att då och då dyker det upp inlägg om Vaio. Det är ett vin som jag köper ett par flaskor av då varje ny årgång landat på Systembolagets hyllor . Ni vet väl att Vaio var den första Amaronen som hamnade i Systembolagets sortiment.
Klickar du på respektive årtal så får du mina tankar: 1993199720032004200520062007,  20082009 och 2011Noteras ska att det 2010 inte gjordes någon Vaio.
Det är också ett vin som utvecklas väldigt bra med tiden, så kolla speciellt vad jag skrev om årgångarna 1993 och 1997.

Druvmixen verkar vara den klassiska dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Det är en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.

Hustrun och jag provar vinet under tre dagar.
Dag 1 häller vi upp ett glas strax efter kl 17. Åker iväg på ett spinningpass. Väl hemma igen nyduschade och fina så har klockan blivit blivit närmare 21 innan vi njuter av det.
Dag 2 låter vi vinet få runt två timmar i glaset innan vi börjar njuta av det.
Dag 3 häller vi upp den sista slatten i glaset och tar oss an det omgående.
Så är körschemat.


Direkt efter upphällning dag 1 möts vi av en tydlig alkoholton i doften och en massa mörk frukt med några inslag av örter. Nästan 4 timmar senare så kan endast tonen av alkohol förnimmas lite svagt. Istället är det den mörka frukten som tar över: Körsbär, björnbär, hallon, blåa plommon. Örter och kryddor. Här finns försiktiga toner av torkad frukt. Eftersmaken är riktigt lång och där får den mörka frukten sällskap av såväl mörk choklad, några droppar espresso och några körsbärskärnor.
Ett ungt vin som behöver en ordentlig luftning för att visa upp sitt rätta ja. Här finns en stor utvecklingspotential

Redan då vi häller upp vinet i våra glas dag 2 kan vi känna att det gångna dygnet gjort sitt. Doften är större, mer utvecklad och mer komplex. Precis så är det i smaken också, då vi två timmar senare börjar smutta på vinet. Det här är inget vinet som ska drickas klunkvis. Det ska doftas på och intagas i små, små sippar. Den mörka frukten känns ljuvlig. Kryddorna lite tydligare. Den torkade frukten (russin, fikon, dadlar, katrinplommon) mer komplex. Den långa eftersmaken ännu  längre.

Dag 3. Precis samma upplevelse som dag 2. Det håller ihop på ett fint sätt.

Betyg 4++

Ett fantastiskt gott vin, men det måste luftas ordentligt. I nuläget skulle jag säga bortåt fem timmar för maxupplevelse. Ett annat sätt är att låta det få bortåt tre timmar i karaff och följa vinet hur det utvecklas under en kväll.
Erfarenheten säger också att Vaio utvecklas fint med åren. 10-15 ja kanske till och med 20 år, som det utvecklas och skiftar lite i karaktären. Det gäller att ha karaktären att låta flaskorna vila. Inte min starka sida precis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar