torsdag 12 november 2020

2018 As Sortes, Rafael Palacios

Dags för lite fisktacos, men vad dricker vi till detta. Vi prövar med ett vin från Spanien, som vi upptäckte på hösten 2017, då vi var på vinresa med Club Amarone. Det visade sig vara en riktigt hyfsad kombination.


Detta är ett vin på druvan Godello från Rafael Palacios. 2004 startade han eget i Valdeorras, där han köpte upp gamla nergångna vingårdar. Han odlar där druvan Godello på terraserade områden som ligger 600 m ö h. Geografiskt befinner vi oss i den sydvästra delen av Galicien.
Vingårdarnas höga läge, det svala klimatet och den långa växtsäsongen ger druvorna en stark koncentration och möjliggör viner med mer struktur. Odlingarna bedrivs efter vegan- och biodynamiska odlingsprinciper utan att vara certifierade.  Idag gör dom fyra olika cuvéer:  O Bolo (instegsvinet), Louro, As Sortes och Sorte o Soro. På SB finns Louro och As Sortes

As Sortes kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 35 och 92 år, som växer på sand och granitjord belägen 740 m ö h. Druvorna får jäsa med skalkontakt på 3000-liter stora ekfat och jäsningsprocessen pågår under fyra månader. Endast naturlig jäst används. Vinet dras sedan över på 500-liters ekfat (fransk ek), där vinet får mogna i sju månader innan det buteljeras. Ingen filtrering och ingen klarning.

Vinet har en fin ljus gulaktig färg.


I doften hittar vi gott om gula, friska äpplen, lite citrus, gula plommon, gula stenfrukter, en fin liten örtighet, regnvåta berghällar samt lite mandlar.
Smaken har en rätt så stor komplexitet med en härlig syra. Det börja med en blandning av gula och gröna äpplen som tillsammans med citrus och örter bildar en bas att stå på. Efterhand tillkommer gula plommon, persika, nektariner och aprikoser. En finstämd stenig mineralitet dyker upp i mellanpartiet. Alldeles i slutet får vi också lite nötter.
Allt förpackat med den ytttersta elegansen.

Ett gott och väldigt trevligt vin som visar vilken potential det finns i druvan Godello.
Betyg 4++
Vår flaska är köpt på SB för 425 kr. Är du nyfiken på druvan Godello, men vill starta i ett lägre prissegment, så kan jag rekommendera systervinet Louro do Bolo för 189 kr med numret 95809.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar