fredag 27 november 2020

2011 Doccio a Matteo Chianti Classico Riserva från

Jag hade på hösten 2019 lite dåligt med Chianti-viner i källaren. I samma veva dök det upp några intressanta kommentarer i mitt FB-flöde om distanshandlaren Fanwine. Lite kortfattat kan en säga att deras affärsidé är att kunderna önskar sig viner och när tillräckligt många flaskor är bokade tar dom hem vinet. Läs mer på deras hemsida.
Jag beslöt mig för att testa och hakade på en producent som lät intressant. Allt fungerade smärtfritt och det ganska så snabbt var det dags för mig att hämta ut ett trevligt paket.

Producenten Caparsa håller till runt byn Radda, belägen nästan mitt emellan Florens och Siena. Det hela tog sin början 1965 då Reginaldo Cianferoni köpte 10 ha som planterades med vinrankor. 1982 tog sonen Paolo över. En inriktning på ekologiskt jordbruk gjordes och vingården är idag certifierad för organisk odling. I deras portfölj hittar vi bl a ett vitt vin, en rosato, ett vini santo samt ett flertal röda viner. Ett par utav dom har jag skrivit om tidigare: 2016 Caparsa Chianti Classico och Rosso di Caparsa och 2015 Caparsino Chianti Classico Riserva.

Nu är det dags för deras vingårdbetecknade Chianti Classico som också är en Riserva från året 2011.

Det här är ett vin gjort på i huvudsak druvan Sangiovese (95%) och en liten slatt Colorino (5%). Druvorna har vuxit på vinfältet Doccio a Matteo, som också fått ge namn åt vinet. Det är beläget på en höjd av 450 m ö h. Naturlig jäsning dvs ingen jäst tillsättes utan det får räcka med den naturliga som finns på druvornas skal. Vinet har fått ligga på en blandning av 5hl och 10 hl stora ekfat i närmare 30 månader innan det buteljerades.

Färgen går i en intensiv mörk rubinröd ton med violetta stråk här och var.

Doften startar med lite läder, tobak, aningens blyertspenna och en del jord och övergår efterhand till mogen mörk frukt. Deras andra riserva Caparsino årgång 2015 hade en väsentligt ljusare framtoning i bärfrukten. Här finns också en del trevliga örter och kryddor.

I munnen är det ett lättsamt vin med bra karaktär, som skickar både ljusa och mörka körsbär till oss vilt påhejade av en del örter och kryddor. Det finns en bra friskhet genom en trevlig syra. Tanninerna är lena och mycket tillmötesgående utan att vinet blir mesigt. I eftersmaken får vi mera frukt som drar åt ett mörkare håll. Örter och kryddor återkommer fast nu i sällskap med kritiga mineraler.

Gott så det förslår!!

Betyg 4

268 kr får anses vara ett överkomligt pris för ett vin i den här klassen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar