måndag 16 november 2020

Cosa Table. En trerätters middag som hämtmat.

Corona-eländet bara fortsätter. Antal smittade ökar. Rekommendationer och restriktioner blir allt fler. Nu senast är det förbudet av servering av alkohol för restauranger efter kl 22, som ställer till det för den redan hårt drabbade restaurangnäringen. Själva följer vi de rekommendationer som finns så gott vi kan. Några egentliga restaurangbesök har vi inte gjort sedan i mars. Vi har vid ett par tillfällen gjort beställningar av trerätters-menyer från ett par favoritkrogar. Det har bl a resulterat i två hyllningar på bloggen. I maj var det Barrique som vi hyllade och i september var det Thörnströms Kök som fick en hyllning. Båda imponerade på oss!!

I fredags var det dags att prova något nytt. Vi har under en tid hört väldigt mycket gott om Cosa Table i Kungsbacka. Ja, vi har länge varit inställda på att besöka dom, men Pandemin kopplade greppet om oss. Av olika anledningar blev det inte av. Vi följer dom på Facebook och noterat deras läckra trerättersmenyer. I fredags kom vi äntligen till skott. Vi ringde på torsdagskvällen och gjorde en beställning. Kl 17 på fredagen åkte vi in till Kungsbacka och kunde på ett säkert sätt hämta våra "matpåsar". Lämpliga viner plockade vi ur vår egna vinkällare.

Förrätt.
Kräftsoppa, räkor, kräftfärskost, dill samt ett surdegsflarn.
Vi värmer soppan varsamt i en kastrull. Under tiden lägger vi räkorna i botten på tallriken. Häller sedan soppan över räkorna. Brer färskosten på surdegsflarnet
En läcker och väldigt smakrik soppa. Mycket snarlik en lyxig hummersoppa.
Sanslöst gott!!
Så klart dricker vi champagne till detta. 

2012 Pur Mesnil, Franck Bonville.
En härligt frisk och torr champagne. I doften känner vi grön/gula mogna äpplen, citrus, någon gul stenfrukt, massor av regnvåta stenar och snäckskal. 
I munnen har den en bra friskhet, viss krämighet i strukturen och en trevlig mousse. De gul/gröna äpplena har en antydan till att vara lite bokna. Persika och gula plommon blir allt tydligare i mellanpartiet liksom kritan och de steniga mineralerna. Medellång eftersmak där vi också känner lite blommor och en ljuvlig grapefrukt. Mer elegans än kraft.

Huvudrätt
Bräserad älg, potatis och gräslökskräm, palsternacka, bakad steklök.
Vi häller vatten i en kastrull och hettar upp. Älgskivan och skyn ligger i en vakuumpåse. Vi låter denna ligga i det heta vattnet i cirka 10 minuter. Potatis- och gräslökskrämen värmer vi i micron. Vi garnerar tallriken med lingon, steklöken och palsternackan.
Mums. Rikligt tilltagen portion. Riktigt gott. Väldigt fina smakkombinationer. Vi njuter i fulla drag!

2016 Barolo Diego Conterno
Visst är det ett ungt vin, men ändå förvånansvärt tillgänglig redan nu. Detta verkar vara typiskt  för årgång 2016.
Här finns det gott om röda bär (körsbär), nypon, lite kryddor, rosor, höstlöv, lite lakrits samt steniga mineraler. Bra syra och stadiga tanniner. De senare märks egentligen först då vi tar den sista slatten på egen hand framför TV:n
Ett riktigt gott och bra vin som gör sig särdeles bra till vilt. Dessert
Bakad choklad, syrad grädde och havtorn.
Här behövs inga ansträngningar. Det är bara att lägga upp på tallriken.

Milde Moses vilken dessert. Så in i bänken gott. Den lite syrliga grädden tillsammans med havtornen blir en fantastisk kombo med den ljuvliga chokladen. För oss chokladälskare är det här mitt i prick.

Sammanfattning.
Vi fick tre fantastiska rätter för 295 kr. Inget annat än ett fynd. Och visst förgyllde det vår fredag, så att vi i höstmörkret och Pandemin-eländet kunde finna både glädje och framtidshopp. Så klart gör vi om det här igen. Vi hoppas att fler upptäcker Cosa Table så att vi när Pandemin är förbi kan ses i verkliga livet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar