måndag 30 november 2020

2008 Cuvée Robert Fleury Extra Brut från Champagne Fleury.

Var hittar du din inspiration till vinköp? Jag precis som många andra gör det på flera olika plattformar. Mitt vinintresse startade på det sena 1970-talet och då var det uteslutande det tryckta mediet som gällde. Idag ser ju medielandskapet helt annorlunda ut, men visst trillar det fortfarande ner några vintidningar i brevlådan. Vinbloggar utgjorde en stor informations- och inspirationskanal för mig de första 15-åren på 2000-talet. Nu är många vinbloggar insomnade och istället hittas dom på Instagram: finareviner, lessrof, frankofilen, winepunker, itviner, kontextvin bara för att nämna några. Visst är det så att jag saknar dessa bloggare och deras ofta djuplodande texter om viner, vingårdsbesök mm. 
Jag är medlem i ett par olika FB-grupper (Amaroneguiden, Vin, Champagne, Naturvin m fl), vilka alla bidrar med ny kunskap och nya upptäckter.
Vinforumet finewines.se har jag varit medlem på i över tio år. Det har varit en mycket stor inspirationskälla. Det var där jag upptäckte Franska Vinlistan, som blivit min speciella champagnelangare. Jag har också varit på ett flertal BYOB-event med andra medlemmar, deltagit i "Låt oss dela en pava" projekten och inte minst fått haka på när det gjorts gemensamma köp från europeiska vinnäthandlare. Vid ett sådant tillfälle var det kvällens champagne från Robert Fleury jag kom över.
Champagne Fleury har en historia som går tillbaks till 1895. Det var då dom började odla druvor på den kalkrikra kimmeridgienjorden på sluttningarna i Côte des Bar i Aube. Verksamheten är koncentrerad runt byn Courteron. Detta är nästan så långt söderut det går att komma i Champagne. Från början såldes alla druvor till kooperativet, men 1929 började dom under Robert Fleurys ledning att sälja vin under egen etikett. Sonen Jean-Pierre började en omställning till en ekologiskt hållbar produktion på 1970-talet och 1992 blev dom biodynamiskt certifierade. Dom har därmed varit föregångare för biodynamisk vinodling i Champagne.
Egendomen omfattar idag 15 ha. Det är mestadels Pinot Noir (85%) som odlas, men också en del Chardonnay(10%), Pinot Gris (2%) och Pinot Blanc (3%). Totalt gör dom årligen 200 000 flaskor. De egna druvorna räcker inte riktigt till så en liten mängd druvor köps från andra biodynamiska odlare i närheten.
2009 tog sonen Jean-Sébastien över huvudansvaret för verksamheten fast Jean-Pierre deltar fortfarande i de dagliga aktiviteterna. Dottern Morgane driver vinbutiken/vinbaren Ma Cave Fleury i Paris med inriktning på ekologiska viner.

Cuvée Robert Fleury är en hyllning till Jean-Pierres pappa. Den första årgången var 2004. Vi dricker årgång 2008.
Det här är en champagne med en liten annorlunda druvmix, då den består av Pinot Noir (29%), Chardonnay (36%) och Pinot Blanc (35%), som vuxit på deras äldsta vinrankor. Vinifieringen har ägt rum på begagnade ekfat och där har vinet fått mogna tills det buteljerades i december 2009. Det har sedan fått ligga på sin jästfällning i tio år och degorgerades i december 2019. Det fick då en dosage på 2,7 g/ liter. Det gjordes knappt 2 500 flaskor av den här cuvéen.

En härlig champagne som känns drickklar nu, men också med möjlighet till mera utveckling. Lite färre bubblor när jag tittar på glaset, men detta märks inte så mycket när jag dricker det.

Färgen går i en vacker guldgul nyans med några rödguldsaktiga stråk.

I doften finns lite grillade citroner, friska gula äpplen, någon nypa örter, en tydlig brödighet, lite nötter, skolkrita och en ljuvlig ton av aprikoser precis på sluttampen. Lite Chablis över doften.

I munnen bjuder den på en drickvänlig upplevelse, där det har börjat smyga sig in en och annan mognadston.  Det finns en stor och fin syra som ger en härlig friskhet med gul/röda äpplen, några röda bär och en fin citruskompott (mandariner, blodapelsin). Vi kan även notera mariekex och aningens rostat bröd som tillsammans med nötter, en örtsamling, gula stenfrukter och kritiga mineraler bildar en komplex och smakrik champagne. I avslutet får vi en god portion blodgrape men också aningens toner av honung med något floralt instick

Detta är min första flaska från Fleury. Det här är gott så det förslår. Jag köpte dessvärre endast två flaskor, men med facit i hand borde det varit fler.

Betyg 4++

Jag betalade 60 euro flaskan i ett samköp med vännerna på  finewines. se. Ett särskilt tack till Christian S som initierade och ombesörjde inköpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar