måndag 9 november 2020

2016 Costa Bassa, Sandro Fay

 Vi har haft lite av var tredje dags väder. Två dygn med hård blåst och regn som mer eller mindre öser ner och så får vi en dag med sol och svag vind. Vi har nästan onaturligt höga temperaturer. Nattetid är det knappt att tempen går under 10 grader och de soliga dagarna går den upp mot 16-17 grader. I fredags hade vi just en sådan solig dag och därtill nästan ingen vind. Vi tog fram hojjarna och gav oss ut på en tur runt 17 km lång. Sådana dagar är det lätt att glömma pandemieländet, men påminns om det på kvällen att vi åter befinner oss i den sociala distanseringens tidevarv. Inga gäster på middag den här helgen heller.

Den här veckans mitt-i-veckan-vin har varit ett vin från Valtellina.

Valtellina är en region i norra Lombardiet inte särdeles långt från den Schweiziska gränsen någon mil öster om Como-sjön. Här hittar vi nebbiolo-druvan fast här går den under namnet Chiavennasca. I Valtellina görs det vin nästan uteslutande på den druvan och det med en tusenårig historia.

Sandro Fay grundade 1973 Societa Agricola Fay. Familjen Fay hade sedan flera generationer bedrivit jordbruk runt den lilla byn San Giacomo di Teglio i Valtellina-dalen, men Sandro beslutade sig för i början på 1970-talet att göra en satsning på tillverkning av kvalitetsviner. Idag är det hans båda barn Marco, utbildad oenolog vid Universitetet i Trentino och med erfarenheter från flertalet Barolo-producenter, och Elena som har tagit över ansvaret. Egendomen omfattar idag 15 ha vingårdar i form av mindre terrasserade vinfält som är utspridda i subzonen Valgella samt någon litet vinfält i Sassella. Vingårdarna ligger på mellan 350 och 900 m ö h.

Det är gjort på 100% Nebbiolo (Chiavennasca). Druvorna kommer från deras lägst belägna vinfält (upp till 450 m ö h). Vinet har fått jäsa på ståltankar i ca 14 dagar. 7 dagars maceration. 12 månader på stora ekfat.

Ett vin med bra friskhet, ungdomlig frukt och rätt så slankt. Väldigt tillgängligt idag och visst är det lättdrucket, men saknar för den skull inte vare sig charm eller karaktär. Det är med andra ord ett underbart vardagsvin.

Doften domineras av röda bär, lite läder, grus- och stendamm samt aningens sommar rosor och någon örtighet.

I munnen framträder samma attribut som i doften. De röda bären tar form av jordgubbar, tranbär, hallon och kanske några lingon. Örter, kryddor, nypon och rosor kompletterar smakpaletten. Allt på ett lättsamt och tillgängligt sätt. Bra syra och stadiga tanniner, som behagfullt nafsar runt i munhålan utan att bli särdeles påfrestande eller närgångna.

Betyg 4

Vinet är inhandlat på SB för 199 kr för något år sedan. Idag verkar det dessvärre slutsålt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar