torsdag 19 november 2020

2013 Spätburgunder R, Weingut Bernhart

 Det vankades ankbröst och då brukar vin på druvan Pinot Noir vara ett bra tillbehör. Sagt och gjort nere i vår vinkällare hittade jag en tysk variant dvs en Spätburgunder från en producent jag besökte på hösten 2016. Du kan läsa om det mötet här.

Weingut Bernhart är en liten producent i Pfalz. Grunden till dagens verksamhet lades då familjen år 1900 köpte vinfält i Wissembourg. Successivt har ny områden kommit till så att  dom idag äger 12 ha och långtidsarrenderar 5 ha. Verksamheten utgår från den lilla byn Schweigen på gränsen mellan Tyskland och Frankrike. Dom äger vinmarker på båda sidor gränsen.

Druvorna till det här vinet kommer från Finstergass i Alsace. Dom har vuxit på lite äldre vinstockar än systervinet "S". 
Två veckors jäsning med skalkontakt. Vinet har fått mogna i 16-18 månader på nya, lite större ekfat.

Jag  blev väldigt förtjust i det här vinet, då jag besökte vingården för fyra år sedan. Några flaskor fick följa med hem. Det här är den sista flaskan. Vinet har mognat och bjuder idag upp till en riktigt trevlig vinupplevelse. Jag tycker att det är helt på topp och kommer säkert hålla sig där i flera år till. Det hade inte gjort ont att haft ett gäng flaskor i källaren.

Det finns en mycket tydlig pinot-doft av röda bär och kryddor, men också initialt lite läder och jord. Efterhand kan vi också notera en del diskreta nyanser av grusväg, violer och rosor.

I munnen växer det här till ett riktigt gott vin med en fin syra och små-nätta tanniner. Även här är det de fina röda bären (jordgubbar, hallon, tranbär) som dominerar, men det finns också lite undertoner av mörkare bär. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt, men hela tiden underordnad frukten. Tonen av steniga mineraler är tydlig. Nypon, violer och rosor kan vi känna små i servila doser. Eftersmaken är något längre än medel och även här är det de ljuvliga bären och kryddorna som dominerar, men nu får dom sällskap av lite mörk choklad och espressokaffe.

Betyg 4

Vinet är inköpt på plats och kostade då 26 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar