onsdag 18 november 2020

2014 Wachenheimer Riesling Dr Bürklin-Wolf

 Hösten ligger som en grå, våt filt över näset där vi bor. Priset på räkorna var strax under tvåhundringen. Vi köpte ett halvt kilo och ordnande lite räkfrossa på hemmaplan. Aioli och surdegsbaguette som tillbehör och därtill en flaska riesling. En kan allt ha det sämre.

Dr Bürklin-Wolf, som håller hus i Wachenheim i Pfalz, har en lång historia även med tysk måttstock, där flerhundraåriga egendomar inte är ovanliga. Egendomen etablerades så tidigt som på 1500-talet och expanderade kraftigt till dagens storlek mellan 1880-1900. Idag är Dr. Bürklin-Wolf den största familjeägda vinegendomen i hela Tyskland med 110 hektar vingårdar under produktion. Med tyska mått är detta en enorm produktionsareal. Samtliga vingårdar ligger centralt placerade i Mittelhaardt, själva kärnområdet i Pfalz-regionen. 
Sedan 2008 är dom certifierade som biodynamiska odlare.
Just Pfalz är ett naturligt och lämpligt område för vinodling. Haardt-bergskedja (den nordliga förlängningen av Vogeserna, som skapar bra förutsättningar i Alsace) skyddar för nederbörd och vind samt skapar varma, solrika och torra klimatförhållanden

Druvorna till det här vinet kommer från några olika vinfält runt byn Wachenheimer. 

Färgen går i en halmgul nyans.

Doften är frisk med tydliga mognadsinslag. Vi tycker oss känna en hel del citrus, gula äpplen och regnvåta granithällar. Lite mindre, men ändå tydligt, hittar vi tropiska frukter och några gula stenfrukter samt en nätt blommighet (jasmin?) Aningens, aningens antydan till petroleum tycker vi oss också kunna känna.

I munnen känns det friskt med begynnande mognadsinslag. Syran är alltjämt pigg och skänker vinet en fin friskhet. Mogna gula äpplen och citrusen tar omedelbart kommandot. De kompletteras efterhand av steniga mineraler, persika, aprikos, mango och melon. I den medellånga eftersmaken hittar vi mera tropiska frukter, saffran och unset honung.

Ett trevligt och gott vin utan att på något sätt vara stort. Fullt dugligt till en räkfrossa.
Betyg 3++

Vi köpte det här vinet för ett par år sedan på SB. Priset då låg på 159 kr, vilket väl får anses helt OK.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar