söndag 14 november 2021

Del 14 i projektet Grekland 2.0: 2019 Muscat från Garalis

2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.

Projekt Grekiska viner 2.0. 
Det landade under vårvintern 2021 en kartong med tolv olika grekiska viner hos Vintankar. Precis som tidigare år är det Oinofilia i Köpenhamn, som levererat vinerna. Så klart ska jag skriva några rader om dessa viner och därmed är grunden lagd till ett av 2021 års vinprojekt. 
Manolis Garalis är tredje generationens vinmakare. Han startade sin egna verksamhet 2006 och redan 2007 kom den första årgången. Garalis Winery håller till på ön Lemnos belägen i den nordligaste delen av Egeiska havet. 
Det är ett rent familjeföretag där både hustrun och barnen är involverade. Garalis odlar främst de lokala druvorna Limnio och Muscat Alexandria. Vingården är 5 ha stor och brukas enligt organisk-biologiska odlingsmetoder (certifierade). Jordmånen på vingården är vulkanisk. Vinfälten ligger på 150-200 m över havet. Endast naturlig jäst används. Ytterst lite svavel tillsätts vid buteljeringen.

Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Muscat of  Alexandria. Vinrankorna har en ålder på lite drygt 35 år. Naturlig jäst och jäsning på ståltankar, där det fått vila i två månader på sin jästfällning innan det buteljerades.

Färgen är ljusgul med lite skira ljusgröna stråk.

I doften hittar vi exotiska frukter, örter, lite citrus och en bukett sommarblommor.

Vi tar en liten klunk och njuter av den härliga friskheten i vinet. Här finns en fin samling örter, rätt gott om persika, aprikoser, passionsfrukt, lite mindre men ändå tydliga toner av nötter, fläder och krusbär. En anstrykning  av gula, lätt oxiderade äpplen och unset honung. Den trevliga syran skapar en friskhet hos det här vinet som absolut hör hemma på pluskontot. 
Betyg 4-

Vi gillar det här vinet. Det kostar 179 DKK och vi kommer att fylla på förrådet då tillfälle ges.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar