lördag 22 juni 2024

2023 Custoza från Brunelli Winery

Ni som följer bloggen vet att Valpolicella har erövrat en stor del av mitt vinhjärta och då speciellt Brunelli Winery. Härom kvällen var det dags att bekanta oss med ett vin vi endast druckit ett fåtal gånger. Så gott som det här var måste vi fråga oss varför?

Du som vill veta lite mer om Brunelli och deras viner kan klicka på den här länken eller det här blogginlägget, som jag skrev i våras efter det senaste besöket.

Custoza är ett vindistrikt som ligger strax söder om Garda sjön. Det här vinfältet kommer från Lucianas familj och ligger ca 8 km sydost om Garda sjön. 

Det här vinet görs till största delen av druvan Garganega, men här finns ockå lite andra lokala druvor främst Trebbiano även lite Riesling, Cortese och Malvasia. Huvuddruvan Garganega är den som används till Soaveviner. Vinet har direkt efter skörd pressats och fått jäsa på ståltankar för att sedan få vila upp sig i tre till fyra månader på lite större ståltankar innan det buteljeras.

Färgen går i en ljusare halmgul nyans med enstaka grönskira stråk.

Frisk doft med tydliga spår av främst gröna äpplen, men några lite gulare äpplen kan vi också ana oss till. Lite mandlar, aningens sommarblommor, någon ört, grusgång och någon gul stenfrukt. Kanske inte så stor, men ändå tydlig.

Vi smakar och konstaterar en härlig friskhet nästan lite krispigt och med en rejäl omgång gröna äpplen, men precis som i doften finns här inslag av lite gulare äpplen också. precis som i doften känner vi lite örter men också aningens citrus, nötter och persika.

Ett i grunden enkelt och okomplicerat vin som ska drickas ungt. Vi gillar det här vinet med all sin friskhet. Ganska så lättdrucket.

Betyg 3++
Vinet finns inte på SB.Våra flaskor köptes då vi besökte Brunellis i april. Vi betalade 58 euro för en kartong om 6 flaskor. Enstaka flaskor kostar 12 euro .Inga kommentarer:

Skicka en kommentar